Кметът на Перник ще сезира прокуратурата заради водната криза

15:26, 18 ное 19 25 2797 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Перник ще сигнализира прокуратурата за водната криза в града. Според Станислав Владимиров му още от началото на 2019 г. е имало прогнози, че годината ще бъде сушава, но мерки така и не са били взети, съобщи БНР.

По думи на градоначалника в продължение на месеци оттокът от язовир "Студена" е надвишавал многократно притока. До началото на ноември обаче водоподаването за промишлеността не е било спряно.

Владимиров иска да се установи дали до водната криза се е стигнало заради управлението на ВиК дружеството.

Воден режим в Перник от днес

От своя страна управителят на ВиК Иван Витанов отрича язовирът да е източван заради ремонта на стената, каквито съмнения имаше. Според него причината за кризата са многократно увеличените аварии и голямата загуба на вода по старата и амортизирана водопроводна мрежа - близо 80%.

Той обясни, че още през октомври в Община Перник е било входирано предложение за въвеждане на режим, а отговорът оттам е дошъл месец по-късно.

Преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим, а вчера заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината. По негови думи причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Перник ще заведе дела срещу ВиК дружеството в града, ако то не спазва поетите ангажименти

Перничани обявиха, че се готвят за протест на 20 ноември заради водния режим. Регионалният министър Петя Аврамова пък съобщи, че се търси вариант за резервно захранване и се проверява дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за пиене.

Водният режим в цяла Пернишка област е в сила от днес и ще засегне около 60 000 души не само в Перник, но и в Батановци, както и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама