Станислав Владимиров: Некомпетентното управление на ВиК доведе до воден режим в Перник

08:45, 07 ное 19 / Свят 25 926 Topnovini
1

Некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя Перник, смята новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров.

„Ако беше реагирано по-рано, нямаше да бъдем изправени пред тази катастрофа, пред която сме изправени сега”, заяви Владимиров в студиото на „Тази сутрин”.

 

Все още не е известно какъв ще е водният режим – целодневен или частичен, отбеляза кметът на Перник.

Перник и Радомир пред воден режим

„Не чувам никаква конкретика от управителя на ВиК. Дали въпросният господин има нужната квалификация, за да управлява подобна структура?”, попита Владимиров.

Според него не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото шпрез юни месец в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години. Владимиров е категоричен, че ще провери поддържана ли е водата в язовир Студена на определено ниво, за да бъде извършен ремонтът на негова стена по сухия способ.

Новият кмет на Перник коментира и проблемът със замърсяването на язовир Пчелина, което отдаде на „един ВЕЦ, който е превърнал язовира в утайник”. „Обещал съм бързи стъпки за спиране на замърсяването на река Струма и няма да направя компромис”, заяви Владимиров.  

 

Компромис той няма да направи и с чистотата на въздуха на Перник и няма да позволи в ТЕЦ „Република” да се използва друго гориво, освен въглища.

Що се отнася до горене на биомаса в топлоцентралата, Владимиров смята, че скандинавските страни са доказали нейната стойност като гориво, но на цената на големи екологични инвестиции, които компаниите тук не са готови да извършат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани