Перник гласува (Обновена)

00:20, 28 окт 19 25 8343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи изборният ден в Перник. В областта днес са упражнили вота си 56 492 души, или 51,69 % от избирателите, съобщи БТА. Най-висока активност традиционно регистрира най-малката община в региона - Ковачевци, където до урните са отишли 76,57 % от гласоподавателите. Втора е община Земен, където бюлетини са пуснали 73,81%.

Изборният процес в Перник протече нормално. Не се съобщава за регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, съобщи dariknews.bg.

В Пернишка област до 17,30 ч. бяха гласували 51 978 души, което е 47,57 % от избирателите. Най-висока е активността в най-малката община - Ковачевци, където до урните са отишли над 70 процента от гласоподавателите, следвана от община Земен - 68,24 на сто, Трън - 54,55 процента, Брезник - 51,61 на сто и Радомир - 45,71 на сто. Най-ниска е активността в областния център Перник - 46,41 процента, съобщи "24 часа".

В ОИК-Перник е постъпил сигнал, че в две секционни комисии в кв. "Изток" питат предварително избирателите за кой вид избор ще гласуват и след това им подават съответната бюлетина. Комисия, сформирана от ОИК, е извършила проверка и е дала указание на секционните комисии да се дават бюлетини за трите вида избори - за кмет на община, кмет на кметство и за общински съветници. След проверката и дадените указания е преустановено нарушението на методическите указания на ЦИК, уточнява ОИК.

Право на вот имат 80 319 жители на общината. Те ще гласуват в 142 секции, четири от които са мобилни. Секции са разкрити и в трите болници в Перник. Две столетнички, живеещи в пернишкия квартал "Изток",могат да упражнят вота си днес.

Седем претенденти се борят за кметския стол в Перник. За 37-местния Общински съвет в Общинската избирателна комисия свои кандидати са регистрирали 20 партии и коалиции. Най-много са кандидатите за кметския пост в село Дивотино - 10.

В 16 села в община Перник ще се избират пряко кметове. В петте села Черна гора, Лесковец, Витановци, Расник и Селищен дол, поради намалялото население, жителите ще гласуват само за кмет на община и за общински съветници. Там ще се назначават кметски наместници. Кметове не се избират пряко и в селата Чуйпетлово, Боснек, Вискяр, Планиница, Радуй, уточниха от Областната избирателна комисия.

Кандидатът за кмет на ГЕРБ Вяра Церовска упражни правото си на глас в 115 секция в НЧ" Елин Пелин", съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. "Работихме през последните четири години в разговор с моите съграждани, за проблемите, перспективите, за идеите и мечтите. Много от тях вече са реалност. Промяната в Перник започна", заяви тя.

Кандидатът за кмет на БСП Станислав Владимиров гласува в СУРИЧЕ "Д-р Петър Берон“, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Тази предизборна кампания беше много позитивна. Станах свидетел на огромния заряд и енергия , която има сред перничани и желание Перник да тръгне по ускорен път на развитие. Всички ние искаме нашият град да се развива по-бързо, особено в икономически план, за да може Перник да стане икономически развит, уютен и зелен европейски град”, заяви Владимиров. "Гласувах за ускорено развитие на Перник, за да се подреди градът ни сред развитите европейски градове", каза още кандидатът за кмет. Той коментира, че се радва, че до този момент избирателната активност е по-висока в сравнение с 2015 г., защото при местните избори има реална опасност от контролиран и корпоративен вот. "Само високата избирателна активност може да преодолее тази порочна практика, която се наблюдава в нашето общество, затова апелирам перничани да излязат да гласуват без страх", каза още той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама