Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

18:43, 19 окт 19 25 2206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският патриарх Неофит получи със званието „Почетен гражданин на Перник. Днес, в деня на Св. Иван Рилски, когато Перник чества Ден на града, на Негово Светейшество бяха връчени почетните знаци на тържествена сесия. Преди това патриарх Неофит присъства на отслужената литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“, предаде БНР.

Патриарх Неофит бе удостоен със званието почетен гражданин на Перник с решение № 1317 от 11 октомври 2019 г. на местния Общинския съвет. Предложението бе на инициативен комитет оглавяван от областния управител Ирена Соколова. То е съпроводено с подписка, под която стоят имената на Георги Първанов президент на България в периода 2002-2012 година, двукратния олимпийски шампион Боян Радев, журналиста Бойко Василев, политици, общественици, бизнесмени, духовници. Негово светейшество заяви че приема отличието с благодарност.

„С голяма благодарност и с признателност, за оценката, която се дава за моите скромни трудове. Затова аз ги приемам с благодарност. И ще пожелая молитвено занапред със застъпничеството на Св. Иван Рилски- нашият национален светец, да бъде всичко така както добрите българи биха подредили своя живот", каза патриархът.

В зала „Панорама“, където се състоя заседанието тържествени слова произнесоха белоградчишкият епископ Поликарп, роденият в Перник журналист Бойко Василев и почетният гражданин на Перник акад. Антон Дончев. Званието почетен гражданин на Перник получи и Василена Йорданова - световната шампионка по таекуондо и носителка на много отличия от европейски и световни първенства.

Програмата за деня е наситена със събития. В галерия „Любен Гайдаров” се открива зоналната изложба „Струма”, а в Двореца на културата йеромонах Ефрем от Света гора изнася изнесе духовна беседа.

В Перник днес официално беше открито новоизграденото кръгово кръстовище на входа на града в квартал „Изток”. Участъкът, през който ежедневно преминават около 20 000 автомобила, свързва Перник със София и съседните населени места.

Новото кръгово кръстовище ще разтовари трафика и ще подобри безопасността на движение, както за автомобилите, така и за пешеходците. То е изградено с цялостно целево финансиране от Министерство на финансите по проект на Община Перник на стойност близо 1.9 млн. лв. Подобрена е конструкцията на пътната настилка, монтирано е ново улично LED-осветление, нова тръбна мрежа за кабелните и други последващи комуникации, изградени и поставени са нови кабелни шахти. Направени са също дъждовна канализация, нова битова канализация и 271 м водопровод.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама