Превантивно Перник започва клане на свине, попадащи в 20-километровата зона на индустриални ферми

09:00, 31 юли 19 25 1451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да бъде предприета спешна превантивна мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип „заден двор", попадащи в двадесет километровата зона на индустриални ферми, гласи получено писмо в Община Перник вчера.

Документът е пристигнал по комуникатора в 18.00 часа. Мярката следва да бъде изпълнена в срок до 2 август 2019 г. В тази връзка днес на 31 юли от 11.00 часа се свиква извънредна епизоотична комисия с участието на всички кметове на кметства. Започва и обход по места в утрешния ден - рано сутринта, съобщиха от общината.

Областният управител информира, че след проведено вчера заседание на Централния епизоотичен съвет и с писмо номер 91-726/29.07.2019 г. на МЗХГ, е предприета спешна превантивна мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип "заден двор", попадащи в 20-километровата зона на индустриални ферми.

Кметът на Свищов: Очакваме окончателното становище на БАБХ има ли чума в Българско Сливово

Засегнатите от мярката населени места в област Перник, попадащи в зоната на свинеферма "Цема" ЕООД с. Петърч, община Костинброд, са следните: с. Гоз, с. Бабица, с. Красава, с. Арзан, с. Горни Романци и с. Брусник (община Брезник), както и селата Вискяр, Расник, Дивотино и Радуй (Община Перник).

Срокът за изпълнението на мярката за доброволно клане на животните в посочените по-горе села е до 2 август. След изтичане му ще се прибегне до умъртвяване на животните от компетентния орган - ОДБХ, съгласно разпоредбите на чл. 139 а от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Очаква се стриктно изпълнение на разписаната мярка във връзка с проведеното на 29 юли извънредно заседание на Централния епизоотичен съвет. Изпратено е и уведомително писмо до Областна дирекция по безопасност на храните за предоставяне на информация за населените места от територията на област Перник, които попадат в тази зона. В случай на възникнали допълнителни въпроси жителите на Община Перник могат да се обръщат към експертите в дирекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама