Ньойският договор и съдбата на българите по сръбско-българската граница - тема на конференция в Брезник

07:50, 14 юни 19 / Общество 25 227 Topnovini
1
2
3

Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница в периода от 1919 до 2019 г. са обект на дебати по време на специалната конференция, посветена на 100-годишнината от договора, която ще се проведе в Брезник.

До момента годишнините от това трагично събитие са били отбелязвани в Трън, Годеч, Драгоман и Сливница.

„Брезник и Цариброд са свързани по семейно родов път. По време на Балканските войни в Цариброд се преселва голяма фамилия брезничани, която дава много изявени българи. Царибродчани винаги са гледали на тях с много голяма симпатия“, разказа журналистът Зденка Тодорова, предаде БГНЕС.

По време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ сръбски военни части нахлуват в териториите на Трън, Цариброд и Брезник, за да ги присъединят към своята държава. Сръбските окупатори остават там в течение на една година и трънчани и брезничани правят много за тяхното изгонване. Това е свързано с името на големия родолюбец Тако Пеев от Трън, на който ще бъде посветен специален доклад по време на конференцията.

Друг интересен аспект, който ще бъде засегнат, е как се отразил Ньойският договор на туристическото движение. То е било изключително добре развито в този район на България. Началото му е поставено с пътешествието на Алеко Константинов по ждрелото на река Ерма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани