С огньове и кукери в Пернишко започна празника "Сурва"

07:30, 14 яну 19 / Общество Сподели в: 25 479 Topnovini Автор: Topnovini
1

Ритуални огньове в 57 населени места в Пернишко възвестиха началото на празника "Сурва" тази нощ. Маскирани мъже прогониха злото с танц около огъня.

По традиция празненствата са в нощта срещу старостилния Васильовден – на 13 срещу 14 януари. През цялата нощ сурвакари обхождаха къщите по селата и благославяха стопаните за здраве и берекет. Групи от мъже, преоблечени като невеста, младоженец, свекър, свекърва, обикаляха по къщите, а пък домаините ги черпеха с традиционни гозби.

Празникът ще продължи и на 14 януари. Перник очаква много гости от страната и чужбина. "Сурва" е вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва 2019" - над 120, като има и 17 от чужбина. Общият брой на участниците е 7400 души, което е с 600 повече от миналата година.

Както всяка година, Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе в последния уикенд на януари - 25, 26 и 27. В програмата на мащабното събитие са залегнали множество съпътстващи прояви, които ще радват жителите и гостите на града.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани