Отбелязват годишнина от спасяването на българските евреи в област Перник

10:50, 24 окт 18 / Общество Сподели в: 25 335 Topnovini Автор: Topnovini
1

С представянето на сборника “75 години - Незабравените лица на спасението” в област Перник стартираха проявите, посветени на 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Мероприятието е част от Комуникационната стратегия на България за 2018 г. и ще се проведе в общо 5 читалища в региона. Участие в първата дискусия, която се състоя в Радомир, взе председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” Максим Бенвенисти, а интерес към събитието проявиха и ученици от местните училища - участници в извънкласни клубове по предмета “История и цивилизация”.

“Спасяването на 50 000 български евреи е доказателство, че в най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши един от най-светлите си подвизи. Това е уникално явление, с което трябва да бъдем горди и символ на непреходни ценности, благородство, човещина и етническа толерантност на нашия народ”, заяви областният управител на Перник Ирена Соколова.

Максим Бенвенисти акцентира на ролята на Светия Синод и Българската православна църква, на съсловните организации, на видни политици, начело със заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, за спасяването на българската еврейска общност.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани