Министри оценяват щетите от дъждовете и градушките в Северозападна България

06:45, 21 май 19 25 2163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки къщи, дворове и ниви пострадаха при проливните дъждове с градушка в община Свищов в понеделник.

За да огледат щетите от тях и да набележат мерки за справяне с последиците от бедствието, в района пристигат земеделският министър Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на Главна дирекция "Пожарна безпасност" Николай Николов.

През цялата нощ екипи на пожарната отводняваха наводнените имоти и разчистваха щетите.

Силна буря с градушка удари Северозападна България

"В Морава са засегнати четири къщи, има наводнение в мазетата и приземните етажи, пристъпили сме към отводняване. В Драгомирово има една къща, която е засегната, действаме с местната власт и кризисния център в село Овча могила“, съобщи ст. комисар Красимир Кръстев. Засегнати са още селскостопански дворове и къщи в селата Вардим и Деляновци. На много места в района пороят е успял да унищожи и пътна настилка.

По време на бурята е била отнесена жп линията линията Свищов-Левски, докато по нея преминавал влак. В него са пътували осем души, които са били евакуирани незабавно. От Община Свищов са изпратили автомобили, с които пътниците да бъдат извозени от село Морава до града.

В края на миналата седмица село Морава отново беше поразено от градушка и ураганен вятър.

193 литра на квадратен метър - толкова много дъжд се е изсипал вчера само за 10-15 минути в ловешкото село Дерманци, съобщи Анастасия Стойчева, дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, цитирана от БНР. И градушка е паднала в Дерманци - с размер на градовите зърна 1,5-2 сантиметра.

Градушки са унищожили земеделските посеви на четири землища в град Левски и селата Асеновци, Козар Белене и Аспарухово, както и в монтанското село Горна Вереница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама