Бисер Петков в Монтана: Целим двойно увеличение на доходите от социални предприятия

17:30, 06 апр 19 25 1430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Монтана стана център на социалното предприемачество за един ден. Представители на малки предприятия от различни краища на страната се събраха на 6 април, за да покажат, че имат своето място на пазара на труда и могат да бъдат пълноценни за общността, в която живеят.

В 28 бели шатри фирми, нестопански сдружения и социални центрове показаха своя продукция – детски играчки, различни предмети за бита, бижутерия и празнична декорация. Организатори на фестивала на социалното предприемачество са Община Монтана, УНИЦЕФ, Български център за нестопанско право и сдружение „Закрилници” – Монтана. Освен базара на открито, в рамките на деня се проведе и маратон „Бягай за кауза”, като така инициаторите на събитието отбелязаха и Международния ден на спорта за мир. В състезанието се включиха 51 лекоатлети от различна възраст, сред тях председателят на Общинския съвет в Монтана и директорът на Български център за нестопанско право Надя Шабани. Преди старта приветствия към участниците поднесоха кметът Златко Живков, министърът на труда и социалната политика и представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Моуита.

„Много съм горда, че съм днес тук с Вас, каза тя. Благодаря ви за това, което правите. Ние от УНИЦЕФ подкрепяме социалното предприемачество в Монтана от самото начало и ще продължаваме да го правим. Аз няма да се включа в маратона, защото идвам от Кения, а ние там сме много, много бързи и ще го спечеля, пошегува се д-р Моуита. Тя пожела успех на състезателите и им благодари, че са тук, за да отпразнуват заедно международния ден на спорта.

„Много се вълнувам, че съм в родния си град, за да подкрепя това събитие”, заяви министър Петков. В обръщението си той припомни, че от началото на месец май влиза в сила Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който бе приет от Народното събрание преди 6 месеца. В България самоопределилите се като социални предприятия наброяват 4500. Повече от 23 хиляди българи намират заетост в тях. Правителството си е поставило за цел този 1 процент от БВП, които те създават в рамките на 4 годишен период, да бъде удвоен.

„Социалното предприемачество е кауза за хора с големи сърца. Радвам се, че тук има много млади хора, защото основното послание на днешното събитие е да приобщим повече хора към социалната кауза”, каза още министър Петков.

„В България хората са ангажирани и се обединяват, когато им дадеш добра кауза”, заяви Надя Шабани. Според нея има добри социални решения извън социалните помощи. Посланието от днешния ден е, че всеки може да намери решение и заедно можем повече.

„Имаме много гости от различни места в страната. Надявам се да стане добра среща, която да се превърне в традиция . Това е една форма за споделяне на опит между социалните предприемачи. Имаме идея да я повеждаме фестивала всяка пролет, заяви кметът Живков.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама