НИМ се включва в кампанията за спасяване на кораба-музей „Радецки”

17:00, 21 яну 19 / Култура 25 1774 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НИМ обяви, че се включва в кампанията за спасяване на кораба-музей „Радецки”. Инициативата има за цел да събере средства, с които да се подпомогнат планирани ремонтни дейности.

Дарителската кампания стартира на 9 януари и ще се осъществи в рамките на два месеца, а инициатор е сдружение „Енергийно бъдеще за България”.

От 2004 г. корабът „Радецки” е филиал на Националния исторически музей, който осигурява ежегодната му издръжка. Приблизителната сума за извършване на планирания ремонт е 250 000 лева и е допълнителен разход, непосилен за музея. По тази причина ръководството на НИМ се обърна към Министерството на културата за необходимите допълнителни разходи, но до този момент няма конкретен отговор от ведомството.

Музеят „Параход „Радецки“ е точно копие на легендарния австрийски параход, построен през 1851 г. в Будапеща. С годините се е превърнал в национална светиня, което дава повод да се организират различни дарителски кампании, с цел съхраняване и опазване на историческата памет. В периода на кампанията сдружение „Енергийно бъдеще за България” се ангажира да оповестява периодично резултатите, за да осигури максимална прозрачност и отчетност на събраните средства.

Даренията за кампанията се събират в сметка на сдружението, както и на място в музея. След приключване на инициативата – 3 март 2019 г., събраните средства ще бъдат предоставени за ремонт и пускане на кораба в плавателен ход.


Дарителска сметка:
ДСК Банк ЕАД
ЦЧБ, гр. София, ул. „Московска” № 19
IBAN: BG23STSA93000024648152
BIC: STSABGSF
Сдружение „Енергийно бъдеще за България”

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама