Влюбеният в хората тих разказвач с четки

10:00, 01 фев 22 / Култура 25 2713 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Сам в полето, сред жуженето на пчелите, аз съм в Рая

Владимир Димитров – Майстора е творец недостигнат и неповторен. Произведенията му показват българщината в най-чист вид. Обиколил света, той се връща в родния кюстендилски край, за да нарисува тихо любовта си към българина. С ярките цветове на пролетта, с топлите багри на есента. Върху платната му е целият кръговрат на живота на българите – от младостта до старостта, от засаждането на реколтата до прибирането й за зимата, от мирното съществуване та до войната...

Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Неподвластни са на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина. И съвсем обяснимо е преклонението ни пред такива личности и завещаното от тях“, пишат от Художествената галерия в Кюстендил.

Галерията организира тържествено честване на 140 години от рождението на своя патрон с изцяло нова експозиция. За годишнината, която е събитието на 2022 година, ще бъдат експонирани около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба, като всички те са собственост на галерията. За целта са реставрирани 55 произведения на Майстора и 280 са рамкирани.

Изложбата е наистина уникална – за първи път около 3/4 от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Ще бъдат представени подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет на брой – непоказвани негови творби.

Картините на Майстора оживяха

Владимир Димитров – Майстора е наричан Патриарха на българската живопис. Творчеството му стои на най-високия пиадестал, както редовете на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Геният на Майстора не познава самозабравата или самохвалството, а творбите му остават неподписани. Достатъчен е поглед, за да ти разкажат историята на един народ. А притаиш ли дъх, ще чуеш песента на жътварките...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама