Четири сигурни балотажа в Кюстендилска област

12:03, 28 окт 19 25 2514 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

При 100% обработени протоколи на първи тур на местните избори в област Кюстендил бяха избрани четирима кметове – в Кюстендил, Невестино, Рила и Трекляно.

Четири сигурни балотажа ще има в Бобов дол, Бобошево, Кочериново и Сепарева баня. Все още се очакват окончателните резултати в Дупница.

В областта на първи тур ГЕРБ успя да спечели две общини, а БСП и Партията на зелените – по една.

В Кюстендил досегашният кмет Петър Паунов печели четвърти мандат. За него гласуваха 54.96% от избирателите. Той е водач на листата на местната коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци“. Втори остава независимият кандидат Здравко Милев, който се пребори за 25,80% от избирателите.

В Бобов дол досегашната кметица Елза Величкова от Партията на зелените, която успя да събере 48.43%, отива на балотаж с Красимир Чаврагански от местна коалиция ЗС "Александър Стамболийски" (БДЦ, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски"), получил 23,83% от гласовете.

Бобошево също не можа да си избере градоначалник от раз. В надпреварата за кметския стол остават кандидатът на БСП Крум Маринов (41.22%) и Стефан Тачев от местна коалиция СДС (НФСБ, Обединена социалдемокрация, Воля), който получи 28.54%.

ГЕРБ и БСП ще се борят на втори тур в Кочериново. Досегашният кмет и кандидат на управляващите Иван Минков успя да спечели 48.50% подкрепа, а неговият опонент Станислав Горов от опозицията получи 27.43%.

Победител има в Невестино. Досегашният кмет Димитър Стаменков, издигнат от Инициативен комитет, още на първи тур успя да спечели одобрението на 64,30% от гласоподавателите. Втори остава кандидатът на ГЕРБ Димитър Бальовски (33.33%).

Рила също бързо си избра кмет. Пети мандат получава досегашният кмет от ГЕРБ Георги Кабзималски, за когото са гласували 64.69%. Втори остава кандидатът на БСП Владимир Владимиров с 27.34%.

Балотаж ще има в Сапарева баня, където досегашният кмет Калин Гелев (ГЕРБ) е спечелил доверието на 45.98%. Срещу него следващата неделя ще се изправи Костадин Николов, издигнат от инициативен комитет и събрал 35.26% от гласовете.

Безапелационна победа записа БСП в Трекляно, където кандидатът на левицата Радко Петрунов събра 59,29% одобрение. Втори остава Митко Димов от ВМРО с 19.04%.

Все още не са ясни окончателните резултати в Дупница. Според обработени 39,19% от протоколите води досегашният кмет Методи Чимев от ГЕРБ с подкрепа от 40,64%. Втори е кандидатът на БСП Първан Дангов, който печели 33.59% от гласовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама