Осем години зоопаркът в Кюстендил е с отнет лиценз, но продължава да работи

09:35, 09 окт 19 / Общество 25 1114 Topnovini
1

От осем години зоопаркът в Кюстендил е с отнет лиценз. Въпреки това в него продължават да се отглеждат животни и е отворен за посетители, съобщи bTV.

Издаденият лиценз през 2008 г. е бил отнет през 2011-а със заповед на екоминистъра. Тогава е било разпоредено в срок от 9 месеца всички животни да се преместят в други зоологически градини или места, където да бъдат осигурени подходящи условия.

Към днешна дата това не е направено. Сегашните условия в зоопарка не отговарят и на минималните изисквания за отглеждане на животни.

"За неспазване на принудителните административни мерки МОСВ следва да наложи имуществена санкция от 200 до 5000 лв. на Община Кюстендил и да извърши цялостен контрол по преместването на животните", отбелязват от "Четири лапи".

 „Животните са регистрирани по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Тоест те се отглеждат по изисквания и грижата за тях се контролира от ветеринарните специалисти. Лицензът означава, че първо трябва да се регистрира животновъден обект, а след това, за да има правото той да бъде посещаван, тогава е необходим лиценз. При нас никога не е имало работно време, няма вход, няма търговия, свързана с получаването на средства”, обясни Петър Велков от Община Кюстендил. Почти цялата документация е готова за подаване за лиценз.

Велков обясни, че има изготвен цялостен технически проект за целия зоопарк. Той е напълно готов и очаква финансиране. „Желанието на общината е да направи един европейски зоопарк”, заяви Петър Велков.

"През 2011 г. зоопаркът в Кюстендил е затворен. В момента кметът на града има наложено наказателно постановление, което той обжалва, за това, че работи без лиценз. Ще вземем мерки, след като наказателното постановление влезе в сила", каза от своя страна Валери Георгиев, началник отдел "Биологично разнообразие" в МОСВ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 93 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.