Осем години зоопаркът в Кюстендил е с отнет лиценз, но продължава да работи

09:35, 09 окт 19 / Общество 25 1288 Topnovini
1

От осем години зоопаркът в Кюстендил е с отнет лиценз. Въпреки това в него продължават да се отглеждат животни и е отворен за посетители, съобщи bTV.

Издаденият лиценз през 2008 г. е бил отнет през 2011-а със заповед на екоминистъра. Тогава е било разпоредено в срок от 9 месеца всички животни да се преместят в други зоологически градини или места, където да бъдат осигурени подходящи условия.

Към днешна дата това не е направено. Сегашните условия в зоопарка не отговарят и на минималните изисквания за отглеждане на животни.

"За неспазване на принудителните административни мерки МОСВ следва да наложи имуществена санкция от 200 до 5000 лв. на Община Кюстендил и да извърши цялостен контрол по преместването на животните", отбелязват от "Четири лапи".

 „Животните са регистрирани по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Тоест те се отглеждат по изисквания и грижата за тях се контролира от ветеринарните специалисти. Лицензът означава, че първо трябва да се регистрира животновъден обект, а след това, за да има правото той да бъде посещаван, тогава е необходим лиценз. При нас никога не е имало работно време, няма вход, няма търговия, свързана с получаването на средства”, обясни Петър Велков от Община Кюстендил. Почти цялата документация е готова за подаване за лиценз.

Велков обясни, че има изготвен цялостен технически проект за целия зоопарк. Той е напълно готов и очаква финансиране. „Желанието на общината е да направи един европейски зоопарк”, заяви Петър Велков.

"През 2011 г. зоопаркът в Кюстендил е затворен. В момента кметът на града има наложено наказателно постановление, което той обжалва, за това, че работи без лиценз. Ще вземем мерки, след като наказателното постановление влезе в сила", каза от своя страна Валери Георгиев, началник отдел "Биологично разнообразие" в МОСВ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 158 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.