Експерт: Няколко зоопарка в страната трябва да бъдат затворени

08:49, 07 окт 19 25 3615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички животни от зоопарка в Разград трябва да бъдат изведени. Заедно с него трябва да се затворят и няколко други зоокъта в страната. Това заяви за bTV Габриела Попадопова от сдружение „На ти с природата”.

От организацията за защита на животните „Четири лапи” алармираха за критичното състояние на лъва Любо от разградския зоопарк. Животното е с наранена лапа и накуцва. Преди време от там бяха спасени и лъвчетата Терез и Масуд, които бяха стъпкани от майка им заради лошите условия на живот и стреса.

Главен експерт „Земеделие и стопанска дейност” към община Разград д-р Михаил Балтаджиев поясни, че раната на лъва Любо е в процес на възстановяване. По думите му тя е възникнала след претриване и е последвало възпаление. Ветеринарният лекар поясни, че накуцването на животното е нормално. След подаден сигнал до ветеринарите, започва лечение на раната.

Габриела Попадопова обясни, че от 2014 г. мястото в града е без лиценз. По същия начин функционират и зоопарковете в Габрово и Кюстендил. Според нея това е недопустимо, а държавата толерира ситуацията.

Експертът подчерта, че от Министерството на околната среда и водите, чрез регионалните дирекции, извършва проверки по местата без лиценз и установява, че няма нарушения.

По думите ѝ оправданието, че зоокътовете не са затворени е, че животните няма къде да бъдат преместени. Тя допълни, че и у нас, и в чужбина има достатъчно подходящи условия за отглеждане.

Освен това Попадопова изтъкна, че в кюстендилския зоопарк, който е затворен със заповед от 2011 г. продължава да функционира, а на територията му има лъв в лошо състояние.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама