В Кюстендил започва Празникът на черешата

11:40, 21 юни 19 / Общество 25 295 Topnovini
1

12-ият Празник на черешата в Кюстендил обещава много настроение, атракции, дегустации, конкурси и награди. Той започва тази вечер със спектакъла „Античността оживява на Хисарлъка“. В събота предстои конкурс за най-красива аранжирана маса с череши и произведения на тема „череши“, награда за най-едър плод. В неделя ще има кулинарна изложба с конкурс за ястия и деликатеси, приготвени от череши.

Черешата се утвърждава като символ на Кюстендил, анонсира тазгодишното издание на празника директорът на отдел „Култура" при общината Дима Укалска. „Кюстендилските череши, знаете, че се продават навсякъде и имат известност не само в нашата страна, но и в чужбина, и те ни вдъхновиха да направим този празник, за да може да покажем пред туристите не само плодородието с череши, но и това, което имаме като танцови състави, като групи, като възможности за изява. Всичко, което има Кюстендил ще бъде показано на този ден, а хората, които са дошли от други градове ще усетят чистия въздух в нашия град", изтъкна Укалска, предаде БНР.

„Античността оживява на Хисарлъка“ е спектакъл-атракция с участието на 30 младежи и девойки. Самият спектакъл е поклон пред историята на града и пред това, което е дала природата на града, обясни още Дима Укалска. Спектакълът е от 21 часа.

"Интересно като съпътстващо събитие са работилниците тази година, които са тематични. Ще имаме правене на сапуни, работа с пластелин", съобщи тя.

В неделния ден десетки ще покажат кулинарни умения в приготвянето на ястия, деликатеси, комбинации с череши. А майстор в този жанр е Виолет Вьорлер, кюстендилката, живяла доста в чужбина, която за втори път ще и в журито.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани