Увеличават се случаите на заразени с морбили у нас

09:50, 28 май 19 25 2132 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължават да се увеличават случаите на заразени с морбили у нас. В момента има 759 заразени, разкри националният здравен инспектор доктор Кунчев в ефира на bTV.

В сравнение с миналата година увеличението е повече от 40 пъти. В София са две трети от заразените. Голям е броят им и в областта на Благоевград, от където тръгна заразата.

Първите случаи бяха в детското отделение на болницата в Разлог. Вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив.

„Винаги, когато има разпространение на заразно заболяване, има повод за притеснение. В последните 2-3 години тече епидемия от морбили в Европа, както на изток, така и на запад. Водеща беше Украйна с десетки хиляди случаи, но има заразени и във Франция”, заяви доктор Кунчев и допълни, че след Румъния и Сърбия, в момента заразата се е прехвърлила в България и Македония.

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

В момента най-много заразени има в София област. Случаи са регистрирани в Самоков и Ихтиман, но и в столицата и Кюстендил.

„Една трета от заразените деца са под имунизационна възраст, а останалите по някаква причина не са били имунизирани. В повечето случаи става дума за несериозно отношение на родителите, липса на личен лекар, пътуване извън България и смяна на населени места’’, разкри националният здравен инспектор.

Той отбеляза, че около 90% от случаите са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват. Личните лекари и родителите на децата, които не са ваксинирани, се глобяват. Установява се, че доста често вината за липса на ваксинация при децата е на родителите.

Германия обмисля глоби за родители, които не са ваксинирали децата си срещу морбили

„Това е най-заразното инфекциозно заболяване”, припомни Кунчев.

Макар в повечето случаи да протича леко, все пак то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 заболели, сочи статистиката.

„Ако има 95% покритие на хората с ваксина, ще се избегне епидемия”, заключи националният здравен инспектор

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама