Румен Радев: Случаят с апартаментите надхвърля обхвата на една имотна сделка

12:06, 21 мар 19 / Политика 25 1673 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Случаят с апартаментите далеч надхвърли обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Кюстендил, запитан къде е изчезнал моралът в политиката, с оглед на последните имотни придобивки на управляващите.

Държавният глава припомни, че само преди два месеца на своя годишен отчет е призовал Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта.

„Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на справедливост и възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента очевидно няма как антикорупционната комисия, която е назначена и контролирана от Цветан Цветанов, да го разследва „по беззъбия закон, наложен от самия него“. „Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем. И затова поредното, според мен, гарантирано оневиняване на г-н Цветанов ще се размине с моралните присъди на обществото. Това е големият проблем, който ни очаква“, добави държавният глава.

Запитан какво е наложило създаването на Стратегическия съвет при президента и алтернатива на какво е той, Румен Радев посочи, че не става въпрос нито за партия, нито за служебно правителство в сянка. „Ролята и функциите на този съвет са ясно описани в указа, с който съм го назначил, а това е търсене на идейна алтернатива на статуквото, търсене на стратегически решения за бъдещето на България“, посочи президентът.

Държавният глава коментира още, че е поканил на среща в петък ръководството на ЦИК, за да се обсъди тяхната готовност и всички необходими мерки за провеждането на спокойни, честни и прозрачни избори.

В отговор на въпрос за предстоящото заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията, Румен Радев изрази надежда парламентът да излезе с мъдро и справедливо решение по отношение на задълженията на религиозните общности. „Много по-важно е народни представители, управляващи, политици и особено ръководителите на вероизповеданието в България в никакъв случай да не спекулират с етническия мир, а да работят за единението на българския народ, не за неговото разделяне“, подчерта още държавният глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама