Жители на кърджалийски села са консумирали заразено диво месо, разследват случая

16:25, 08 яну 19 25 1566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ловци и семействата им в крумовградските села Черничево и Тинтява, област Кърджали,  са консумирали ястия от диви прасета, заразени с трихинелоза. Регионалната здравна инспекция в Кърджали издирва на терен хората, които са яли от месото. Около 50 души са получили от заразеното месо.

По информация на БНР 6 диви прасета са застреляни по новогодишните празници от ловни дружинки в района. Всички животни са се оказали заразени, са показали изследванията в специализирана лаборатория. Месото от две диви прасета обаче е било сготвено по празниците преди да излязат лабораторните изследвания. 

Д-р Виктор Кирчев, директор на Регионалната здравна инспекция в Кърджали, обясни, че екипи на РЗИ проучват случаите. Само прасетата в Черничево и Тинтява са дали положителна проба за трихинела. Ще бъдат издирени всички хора, които са консумирали месото и ще бъдат предприети съответните мерки, каза още той. 

 Искам да предупредя всички, които евентуално са консервирали месо или са правили луканки, да не ги консумират, заяви д-р Кирчев. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама