Жълт код за снеговалежи и силен вятър в 13 области

07:15, 04 яну 19 25 5690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Времето ще остане предимно облачно. До обяд ще е ветровито - в западната половина от страната с до умерен северозападен вятър, в източната - до силен от север-североизток. Ще има валежи от сняг, в сутрешните часове в южните и планинските райони от страната, където в комбинация с вятъра остават условията за виелици. Минималните температури ще са предимно между минус 6 и минус 1 градуса.

Още преди обяд от север валежите ще започнат да отслабват и спират, най-късно, вечерта, в Рило-Родопската област и югозападните райони. След обяд и вятърът ще отслабва. Застудяването ще продължи и максималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и след обяд вече ще е по-високо от средното за месеца.

Жълт код заради очаквани валежи от сняг и силен вятър е обявен за общо 13 области в страната. В други две области предупреждението е от по-висока оранжева степен.

За областите Сливен и Бургас е в сила оранжев код. През нощта и в сутрешните часове ще бъде с умерени снеговалежи, в комбинация със силен до бурен вятър от север-североизток с пориви 30 м/с. В тези райони ще има условия за виелици и навявания. Очаква се да се образува снежна покривка до 10-15 см.

Предупреждение за умерени валежи през нощта и в сутрешните часове има в областите Монтана, Враца, Ловеч и Габрово. Очаква се да се образува снежна покривка до 10 см, а в най-високата част на планините и повече.

Опасно време с умерени снеговалежи в комбинация със силен до бурен вятър се очаква в областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол. През нощта и в сутрешните часове в тези райони ще има умерени снеговалежи, в комбинация със силен до бурен вятър от север-североизток с пориви до 20-25 м/с. Ще има условия за виелици и навявания. Очаква се да се образува снежна покривка до 10-15 см.

Предупреждение е въведено и за областите Добрич и Варна. Там през нощта и в сутрешните часове ще духа силен до бурен вятър от север-североизток с пориви до 20-25 м/с.

Оранжев код е въведен и за крайбрежните зони. Рано сутринта и до обед вятърът ще е север-северозапад с пориви 28-30 м/с. Вълнението на вълните ще бъде 4-5 бала.

В планините ще е облачно с валежи от сняг. До сутринта в Рило-Родопския масив и западните и централните райони на Стара планина снеговалежите ще са значителни, все още ще е ветровито със силен, временно бурен вятър от север-североизток и ще има условия за навявания.

По-късно през деня валежите ще отслабват и спират, най-късно в масивите в Югозападна България, вятърът ще отслабва. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 м ще е около минус 7 градуса, на 2000 м - около минус 12 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно облачно и ще има валежи от сняг, по Южното Черноморие - преди обяд значителни. Ще е ветровито - през нощта и преди обяд със силен до бурен вятър от север-североизток. След обяд валежите ще спират, вятърът ще отслабва. Максималните температури ще са между 0-2 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала. Температурата на морската вода е около 7 градуса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама