Увеличава се броя на заразените с кучешка тения в Кърджалийско

17:40, 06 дек 18 25 1287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двойно повече регистрирани случаи на потвърдена ехинококоза (кучешка тения) отчитат здравните инспектори в Кърджали от началото на годината, в сравнение с 2017 г. За БТА здравен инспектор Мария Бойчева от Регионалната здравна инспекция каза, че до началото на декември те са 20, докато за цялата предходна година броят им е бил 11, с регистриран и един смъртен случай.

Близо една трета от заразените са рецидиви, а три от случаите са на деца и младежи. Здравен инспектор Бойчева отчете също, че област Кърджали е ендемичен район. Един от основните фактори и първоизточник на разпространение на кучешката тения са безстопанствените кучета

Ехинококозата се определя като една от най-тежките паразитози, които протичат скрито. В стадия си на заразяване е без симптоми и оплаквания в продължение на години. Най-рисков контингент са децата, поради неизградените хигиенни навици и хората с ниска здравна култура, обясни здравен инспектор Бойчева.

Като начин да се предпазим, тя посочи спазването на добра лична хигиена, старателното почистване на нискостеблените плодове и зеленчуци. Не на последно място, отговорното отношение на собствениците на домашни кучета в посока тяхното редовно обезпаразитяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама