Стартира кампания за профилактика на детските зъби

12:10, 12 сеп 18 25 1352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За осма поредна година започна безплатна кампания за профилактика на детското орално здраве и силанизация на първите постоянни детски зъби. Тя продължава до края на ноември и обхваща деца от пет до осемгодишна възраст.

В област Кърджали тринайсет стоматолози от областния град, Крумовград, Черноочене, Ардино и Кирково са ангажирани с акцията на Министрество на здравеопазването и Български зъболекарски съюз. Д-р Снежана Костова, регионален координатор на програмата, по която се провежда силанизацията разказа пред БНР каква е процедурата:

''Зъби, които ние силанизираме в момента са най-уязвими към зъбен кариес. Зъбният емайл все още не е узрял, децата не са научени да спазват лична хигиена и от там идва развитието на зъбния кариес. Силантите предотвратяват точно това. Сизлантът трае около две години и е напълно достатъчен, за да предпази зъба. Няма изпиляване, което е свързано с болка. С машинката се работи само, за да се почистят зъбите с една четка, специална. Зъбът се обработва с разтвори, подсушава се, след това се нанася сизлантът (той е като кремче), светва се с една лампа и се втвърдява. Трябва да ви кажа, че имам наблюдения, откакто тече тази кампания, родителите, сякаш започнаха по-често да водят децата си. За съжаление има и родители, които не са чували до сега за кампанията, но пък има и такива, които още лятото почват да ме питат кога да доведат децата си.''

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама