Торове са замърсили водата в канала до река Марица

16:16, 29 юли 20 25 2139 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пробите от кладенците и притоците на Марица, взети до този момент, са чисти и не са открити вещества, които да представляват опасност за здравето на хората. Резултатите от реката, която се влизва в Марица обаче са с високи стойности на амониев азот, нитрати и нитрити, съобщи на брифинг в Хасково новият здравен министър Костадин Ангелов.

Повишението в канала е било 350-360 пъти.

Двамата с екоминистъра Емил Димитров са на място, тъй като второ денонощие 48 населени места в област Хасково са без вода заради притеснение от замърсяване.

„Установено е предприятие, което произвежда торове. Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите“, обясни Димитров.

Междувременно той издаде заповед за извършване на проверки на складовете с пестициди. Те трябва да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.

29 мъртви крави и много (не)известни

Продължава и взимането на резултати от всички притоци и кладенци. Към района пътуват камиони на БЧК, които ще раздадат минерална вода, ще бъдат изпратени 80 000 литра минерална вода. А по решение на Бойко Борисов ГЕРБ осигурява още 80 000 литра вода за хората от Хасковска област, съобщиха от партията. Количествата ще бъдат осигурени със средства от партийната субсидия.

Снимка: Български червен кръст

След като пробите от "Райново", "Злато поле" и "Брод" са добри, днес обаче ще бъде пуснато захранването към осем села. Приоритетно се работи, за да може Димитровград и Свиленград да бъдат обезпечени с вода.

Костадин Ангелов обаче изрично предупреди всички граждани, дори и да им се пусне водата, тя няма да е годна за пиене и готвене, а само за хигиенно-битови нужди. Водата може и да е по-мътна, а и заради високо налягане след спиране може да има и аварии.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама