Регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ се проведе и в Хасково

09:46, 28 фев 20 / Общество 25 1973 Шрифт:
Topnovini

На 17 февруари 2020 г. в Хасково се проведе първото регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ за Областта. Актуалната тема „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България“ привлече 36 души от цялата област, представители на организации, планирано да участват в Комитета на заинтересованите страни към РИОСВ – Хасково: областната и общинските администрации, Националната служба за съвети в земеделието, областна дирекция „Земеделие“, държавен фонд „Земеделие“, областния информационен център, държавни горски стопанства, РИОСВ, ИАРА, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ловно-рибарски дружества, сдружения на бизнеса и браншови организации, местни инициативни групи, природозащитни организации, читалища.

Любомир Дайновски, директор на дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ – Хасково направи ретроспекция на процеса на определяне на мрежата Натура 2000 в България. Той представи и предизвикателствата, пред които са били изправени местните общности по пътя на приемане и спазване на задълженията, произтичащи от природозащитните директиви. Г-н Дайновски изрази своята убеденост, че единствено чрез съвместните усилия на администрациите, бизнеса и обществото може да се постигне добро управление на мрежата Натура 2000 на регионално ниво. Именно това е и логиката на новия подход за управление на Натура 2000 в България.      

След това бяха направени презентации на тема: „Правно-нормативната рамка на новия подход за управление на мрежата Натура 2000“, „Отговорности на Комитетите на заинтересованите страни“ и „Документът за целите на Натура 2000“.

Акцентите в заключителната дискусия „Питай за Натура 2000“ бяха свързани с необходимостта от комуникация между участниците в Комитета на заинтересованите страни, така че да бъдат определени адекватни мерки в плана за управление, както и създаването на положителни нагласи и отговорност за изпълнението на мерките.

Участниците в срещата изразиха удовлетвореност от поднасянето на информацията по разбираем и същевременно задълбочен начин. Те заявиха своята готовност за участие в Комитета на заинтересованите страни, както и в процеса на разработване на териториалния план за управление на Натура 2000.

Повече информация за регионалните събития от Първата национална кампания можете да намерите на https://natura2000.bg/първа-национална-кампания/.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама