Ромите-лихвари от Димитровград остават в ареста

14:05, 11 апр 19 / Крими 25 828 Topnovini
1
2
3
4
5
6

Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на петимата братя от кв. „Марийно“ в Димитровград, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за
лихварство и изнудване чрез заплахи и насилие.

Те бяха задържани на 8 април 2019 г. при операция на Специализиранатапрокур атура и ГДБОП в Димитровград и региона. Шестият брат от фамилията, който също е участвал в групата, се укри и е обявен за общодържавно издирване.

Разбита е група за лихварство в Димитровград

Според събраните доказателства групата е действала от седем години, през това време жертвите й не са смеели да се оплачат от страх за живота си.

Братята давали заеми предимно на малоимотни хора срещу високи лихви – най-често от 50 до 100%. При забавяне на връщането на заема, лихвите скачали двойно, следвали заплахи и физическо насилие. При невъзможност хората да изплатят дълговете си заедно с умножените лихви, участниците в групата посягали на техни недвижими имоти или склонявали някои от тях към проституция.

Специализираният наказателен съд прие тезата на прокуратурата, че ако останат на свобода, обвинените могат да извършат други престъпления или да се укрият.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани