Съдът в Хасково екстрадира кюрд, търсен за тероризъм

13:30, 19 мар 19 25 989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдът в Хасково допусна екстрадицията на 36-годишен кюрд, който е търсен от Турция за тероризъм. Пред съда Рустем Юзбаши заяви, че винаги се е борил за кюрдска държава и определи задържането си като политически въпрос. 36-годишният мъж заяви още, че никога не е участвал и не е планирал терористични актове, съобщи Дарик радио.

От Турция са изпратили документи в Хасково, според които в село до иракската граница са били открити взривни материали през 2004 г и свързват Юзбаши с тях.  

Прокуратурата настоя Рустем Юзбаши да бъде екстрадиран. Според държавното обвинение няма никакво съмнение, че това е лицето, което се търси в южната ни съседка.

Според адвокатът му Веско Георгиев, не трябва да се допуска екстрадирането на Рустем Юзбаши. По думите му Турция е изпълнила всички изисквания на закона, но доказателствата не са категорични.

На делото днес в Хасково стана ясно, че в Административен съд София има две дела, с които Рустем Юзбаши е поискал убежище в България.

Чужденецът определи задържането си като политическо. Ако в южната ни съседка Юзбаши бъде признат може да получи до 30 години затвор. Делото бе наблюдавано от турски дипломати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама