Жълт код за силни дъждове в няколко области на България

07:15, 23 яну 19 25 2648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои период със значителни, дори екстремни валежи в южната половина на страната. Те ще започнат днес вечерта и ще продължат с прекъсвания до края на седмицата. В следващите 24 часа се очакват количества до 35 литра на квадратен метър в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. В последните две ще духа и силен южен вятър със скорости до 40-50 километра в час. За тези области днес е в сила жълт код за опасно време.

Минималните температури ще са предимно между минус 1 и 4 градуса; максималните, в по-голямата част от страната, ще са между 6 и 11 градуса, в северозападните райони ще са по-ниски - 2-5 градуса. През нощта срещу четвъртък валежите ще продължат.
 
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи. Над Черноморието ще е облачно, на места с валежи от дъжд. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 10-12 градуса. Температурата на морската вода е около 6 градуса. Вълнението на морето е 3 бала.

Над планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг, под около 1200 метра - от дъжд. Значителни ще са валежите в Рило-Родопската област. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад, който вечерта още ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3 градуса, на 2000 метра - около минус 2 градуса.
 
В четвъртък ще е облачно. Валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В северозападните райони и по високите полета на Западна България ще превалява сняг, а в останалата част от страната - дъжд. Ще духа до умерен, в източната половина от страната и временно силен вятър от изток. Минималните температури ще бъдат 0 и 5 градуса, а максималните - предимно между 3 и 8 градуса.

В петък с прекъсвания валежите ще продължат. На места, главно в Западна България и в Рило-Родопската област, валежите ще са значителни. Вятърът ще остане югоизточен и температурите ще са сравнително високи за периода, особено в Източна България. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 2 и 3 градуса, а максималните - между 3 и 8 градуса, в Източна България - до 10-11 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама