Димитровград чества 71-годишнината си

10:32, 02 сеп 18 / Култура 25 4072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Димитровград празнува днес 71 години от основаването си.

Началото на първия социалистически град на България е поставено на 10 май 1947-а година. Тогава пристигат 40 младежи, за да изградят “града на мечтите”. Те са последвани от десетки хиляди други младежи.

Димитровград е основан на 2 септември 1947-а година с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконево. За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение, в което млади хора от различни краища на страната работят безплатно.

Градът е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950-а година те работят в самостоятелна бригада, наречена „Млада гвардия“.
Техният девиз е: „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!“. Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград, както и обекти в цялата страна: пътя през прохода Хаинбоаз, железопътни линии (Ловеч – Троян, Перник – Волуяк, Самуил – Силистра), язовирите „Александър Стамболийски“, „Георги Димитров“ и др.

Празничната програма започва в 12:00 часа с представяне календара на община Димитровград 2018/2019 в лятната читалня на Градска библиотека “Пеньо Пенев”.

В 18:30 часа е тържествената сесия на общинския съвет, на която със званието “Почетен гражданин на Димитровград” ще бъдат удостоени Димитър Беремски и Добромир Делев.

От 20:00 часа на площад “България” е празничният концерт с участието на Владимир Ампов – Графа. Официален гост на събитието ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама