В стабилно състояние са двете жени с коронавирус в Габрово

18:19, 09 мар 20 / Всичко за коронавируса 25 1333 Topnovini

Състоянието на двете жени, при които вчера беше потвърден COVID-19 е стабилно, съобщава БГНЕС. 

„Първата пациентка е в състояние, което се подобрява, пневмонията е в стадий на обратно развитие, не налага нищо допълнително като лечение. Втората пациентка, която е с изолирана проба, е без оплаквания и остава в инфекциозно отделение“, каза д-р Минко Михов – директор МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Кметът на Плевен: Чакат се пробите на 84 лица, контактували с двамата заразени

В Инфекциозно отделение са изолирани още пет души. Сред тях е жена от дома за възрастни хора в село Яворец. Тя е била приета в болницата в края на февруари, изписана е, а вчера отново е хоспитализирана, тъй като е била в обща стая с първата заразена жена.

„22-ма човека има, които са потребители на социалните услуги. Вчера вземаха на всички проби, включително и на персонала“, заяви Радостина Братованова, управител на дома за възрастни хора

Напрежение между лекари и пациенти в Габрово няма. В болницата са приемат само пациенти в животозастрашаващи състояния. Работи и отделението по хемодиализа. Всички останали се пренасочват. 

Няма нови случаи на коронавирус у нас

„Призовахме гражданите, които са с каквито и да е незначителни оплаквания, с простудни заболявания първо да потърсят общопрактикуващите лекари. След консултация с тях, ако има нужда от специализирано лечение, да бъдат насочвани със специализиран транспорт към приемно диагностичния център на отделението по инфекциозни болести“, заяви председателят на кризисния щаб д-р Николай Пенчоков.

От сутринта в Община Габрово започна дезинфекциране на всички обществени сгради, градския транспорт и пространствата около автобусните спирки.

„Дезинфекцират се регулярно превозните средства на градския транспорт, съд, община, библиотеката, културни сгради, спортни пространства, с подкрепата на гражданска защита от тази сутрин започна дезинфекция на спирките, след спиране на дъждовете ще предприемем и дезинфекция на уличната мрежа“, заяви кметът на града Таня Христов.

На територията на Габрово работа продължават две шивашки предприятия с италианска собственост. От ръководството на фирмата увериха, че и там са взети всички мерки за дезинфекция по инструкции от здравните власти. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани