Панаир на занаятите в Етъра разкрива тайните на грънчарството

11:16, 07 сеп 19 25 4114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна Международният панаир на традиционните занаяти в етнографски музей на открито – Етъра. Посетителите могат да видят над 70 различни занаята, съобщи bTV.

Един от най-популярните занаяти на фестивала е грънчарството, което е характерно както за региона на Габрово, така и за целия свят.

Представители от България, Франция, Унгария, Южна Африка, Румъния и други страни ще се състезават в т.нар майсторска надпревара. Тя се провежда за 17-та поредна година и има за цел да представи как най-добрите в занаята са получавали привилегията да ги наричат „майстори”.

Неизменна част от панаира е и габровският шоколад или пестил. Той се приготвя само от сини сливи, които се варят на огън. След като стане на мармалад, сместа се разстила на дъска. След това се оставя да изсъхне и втвърди.

Местни разказаха, че на времето пестилът е наричан още и бабин шоколад. Габровският шоколад е дълготраен – може да престои с години и да е годен за употреба.

Пестилът е вписан и в регистър като оригинален български продукт. Освен че подслажда, габровският шоколад се използвал и против морска болест.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама