Поскъпване на парното до 108% искат топлофикационни дружества

15:25, 19 апр 19 25 3891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скок на топлоенергията с между 3 и 108% от юли поискаха различните топлофикационни дружества в страната. Един от основните им аргументи е поскъпването на въглеродните емисии, които те плащат.

Най-голям скок - със 108%, е поискало габровското дружество, което работи на въглища. Между 12 и 48 на сто увеличение са поискали останалите три въглищни ТЕЦ-а в Русе, Перник и Сливен.

От топлофикациите, работещи с газ, за най-голямо поскъпване - с 88%, настоява топлофикацията във Велико Търново, а за най-малко - с 3% "Топлофикация София".

Дружествата в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Разград искат промяната в цените да е между 7 и 22 на сто.

При тези предложения най-скъпа ще е топлоенергията в Габрово и Велико Търново, където 1 мегаватчас ще доближава 200 лева, а най-малко ще струват парното и топлата вода в Бургас и Сливен - около 80 лева, пише БНР.

Практиката от последните години показва, че обикновено дружествата искат много по-високи цени, които енергийният регулатор намалява.

Следващите два месеца експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране ще правят изчисления, за да решат с колко точно ще поскъпне топлоенергията от 1-ви юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама