Няколко града изграждат мрежа от безплатен безжичен интернет

18:10, 11 дек 18 25 2452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Несебър кандидатства и бе сред одобрените български общини, които ще получат финансиране за изграждане на мрежa за безжичен интернет в населените места. WiFi4EU е инициатива на Европейската комисия и цели да създаде точки за безплатен достъп до глобалната мрежа по публичните сгради, включително библиотеки, музеи и др., като се планира до 2020 г. да бъде осигурен безплатен безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа.

Община Габрово също ще получи ваучер на стойност 15 000 евро от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU.

Средствата трябва да бъдат вложени в срок до 18 месеца за изграждане на Wi-Fi на публични пространства – като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация, съобщиха от пресцентъра на общината.

Безплатни високоскоростни точки за безжичен достъп до интернет на обществени места предстои да бъдат включени и във Велико Търново. Старата столица е сред първенците, спечелили финансирането от проекта.

Община Елена, Банско и Попово също спечелиха финансиране за безжичен интернет. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум три години.

От 215 успешно подали кандидатурите си български общини, 113 ще получат ваучери за изграждане на безплатни високоскоростни мрежи.

България заема 12-о място сред страните от Европейския съюз по брой на печеливши общини и ще получи финансиране в размер на 1 695 000 евро.

До края на 2018 г. се очаква подписване на споразумение с Комисията за получаване на ваучери. След това номинираните общини ще имат 18 месеца да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп на определените от тях места.

Общините могат да използват ваучерите на WiFi4EU за закупуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот. Разходите за поддръжката на мрежата ще се поемат от съответната община.

Тази инициатива на Европейската комисия дава възможност да подобри своя туристически продукт чрез осигуряване на достъп до евтина комуникация на многобройните си гости. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама