Дни на камерната музика в Габрово

12:10, 10 сеп 18 / Култура 25 1668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Габрово ще бъде открито 42-рото издание на Дните на камерната музика. От днес до 17 септември международният фестивал ще предложи осем концертни вечери на почитателите на стойностната музика.

С концерта, озаглавен "Романтизъм и съвременност", камерният ансамбъл "Софийски солисти" ще открие фестивала, с който организаторите почитат паметта на композитора и общественик Александър Танев. По случай 90-годишнината от неговото рождение в Габрово ще бъде открита изложба за живота и творчеството му.

42-рото издание на фестивала продължава традициите, като залага на сериозната музика. Част от изпълнителите са любимци на публиката, която чрез анкетни карти влияе на програмирането на културното събитие.

През тази фестивална седмица ще има премиера на новата композиция на Пламен Джуров „Метаморфози“. Премиера за Габрово ще бъде „Светлосянка“ от големия грузински композитор Гия Канчели. Другият акцент е гостуването на едно Фестивално клавирно трио, което ще представи за първи път в България Клавирно трио от Франк Мартен, рядко изпълняваната Соната за виолончело на Бенджамен Бритън, сонатата на Равел за чело и цигулка и Жак Ибер – Пиеси за цигулка и чело.

Габровският камерен оркестър закрива фестивала с два концерта. Единият е посветен на творчеството на големия наш композитор Александър Танев, а другият е с френско-италианска програма, която включва освен Концерт за флейта от Перголези, премиерата на Ада Джентиле и популярни творби за арфа, флейта и кларинет.

Специално внимание се отделя и на детската аудитория. Това е стратегия не само за фестивала, но и за сезона на Габровския камерен оркестър.

Фестивалът е създаден през 1976 г. Тогава диригент на Габровския камерен оркестър е Милко Коларов, а артистичен директор е Панчо Владигеров. След 1992 г. ръководител на оркестъра и фестивала е Иван Стоянов, който запазва високото ниво на фестивалните събития.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама