Кулминация на честванията на 141-годишнина от епопеята на връх Шипка

08:00, 25 авг 18 25 1728 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кулминация на тържествата от националното честване на 141-годишнината от епопеята на връх Шипка под патронажа на президента на република България Румен Радев.

Държавният глава Румен Радев ще се включи в туристическия поход, който към 11.45 часа ще достигне до връх Шипка. След това президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.

Предвижда се възстановка на историческите събития от Национална дружество „Традиция“ ще бъде в местността около истинския връх „Шипка“, където максимално е запазена автентичността на третия ден от епопеята.

Довечера Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 141-та годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

Организатори на тържествата в партньорство с Община Габрово са Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово. Събитията, съпътстващи тържествата, тази година бяха под наслов "Да отправим поглед към Шипка" и включваха празнични инициативи за деца и възрастни в парка до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово, изложби, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“ и превърналите се вече в традиция състезания за ученици за скоростно изкачване стълбите към Паметника на Свободата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама