„Има такъв народ“ с първи кмет в Благоевград

16:50, 05 юли 21 / Новият парламент 25 6094 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е с първи кмет. Илко Стоянов печели в Благоевград след провелия се вчера балотаж. Той получи близо 3 000 гласа повече от опонента си - Румен Томов, който се яви като независим кандидат, но с подкрепата на БСП, предаде bTV. 

Само с 500 гласа повече: Ниска активност и на балотажа в Благоевград

За Илко Стоянов са гласували 55.80% или 10 406 избиратели, отишли до изборите урни. Втори остава Румен Томов с 40.93%, а гласа си за него са дали 7 632 избиратели. Малко над 600 избиратели са отбелязали Не подкрепям никого по данни на Общинската избирателна комисия. Избирателната активност отново бе доста ниска - 28.46%. Това означава, че 18 645 души са гласували от общо над 65 хиляди имащи право на глас. В изборния ден са били подадени няколко жалби и сигнали за купуване на гласове, които ще бъдат разгледани от компетентните институции. 

Първият изцяло машинен вот: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

На първия тур претендентът на „Има такъв народ“ Стоянов успя да събере 35.32% подкрепа, а след него се класира досегашният кмет Румен Томов с резултат 28.65%. Именно за това се стигна и до балотаж.

Първото нещо, което ще направя е да започна работа и да проверя нещата чисто рутинно. За мен няма значение кой от кой екип е, в момента, в който открия нарушение, ще бъдете запознати с него публично и ще бъде предадено на компетентните органи“, заяви новият кмет.

Избори в Благоевград, тест за държавата

Ще имам чисто нова структура, изключително експертна и с доста редуцирани заместник кметове, с нови дирекции. Така, че всеки, който се впише в тази структура, ще му бъде даден шанс, но да си върши работата“, каза още Илко Стоянов. За работата си с общинския съвет той посочи, че ще бъде публична и прозрачна.  

Илко Стоянов беше категоричен, че ще предпочете да бъде кмет на община Благоевград, вместо депутат. „Още на 12 юли ще подам заявление да не бъде избиран за народен представител. Няма да ставам народен представител, вече съм избран за кмет“, посочи той.

Реакцията на Румен Томов и БСП

Румен Томов прие смирено загубата след изборите, но не и БСП. Хората направиха своя избор, пожелавам на Илко Стоянов да се грижи добре за жителите на Община Благоевград, каза пред журналисти независимият кандидат за кмет, подкрепен от БСП, в края на изборния ден, предаде Агенция „Фокус“. Той отбеляза, че няма да оспорва резултатите. 

Томов каза, че предстои да направят анализ на изборите резултати, след което официално ще обяви дали на редовните избори ще се кандидатира отново за кмет. „Да, имам намерения, но пак ще го обмисля“, отбеляза той, като добави, че е очаквал друг развой на събитията, защото, заедно с екипа си, е направил всичко възможно Благоевград да се развива.

„Промяната се оказа подмяна

Не така леко обаче прие загубата лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обвини партията на Слави Трифанов - „Има такъв народ“ и тази на Мая Манолова - „Изправи се!Мутри вън!“ в заговорничество с ГЕРБ. Причината -  Стоянов е бил зам.-кмет на община Петрич, докато тя се управлява от ГЕРБ. 

„Благодаря на всички, които работиха за нашия кандидат в Благоевград - Румен Томов и на всички, които го подкрепиха. Както предупредихме, промяната се оказа подмяна. ИТН и „Изправи се. Мутри вън!“ се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград и заедно избраха бившия им заместник-кмет за градоначалник. Вместо да „изчегъртат“ модела, го връщат на власт. Ние продължаваме последователно и  принципно да се борим с този модел за истинска промяна“, написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Припомняме, че на тези избори ГЕРБ не подкрепиха Илко Стоянов, а независимия кандидат Антон Тодоров. Той обаче преди седмица получи подкрепата от 19,6% от избирателите. Това му отреди третото място и за това не участва в балотажа вчера. 

„Изборите в Благоевград опровергаха социолози, политолози и всичколози“

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов също коментира победата на Илко Стоянов, като разкритикува прогнозите на социологическите проучвания. Преди и след националния референдум от 6 ноември 2016 г. разни социолози, политолози и всичколози обясняваха как мажоритарната система в два тура ще бетонира ГЕРБ. Обясняваха и как при мажоритарната система изборите ще бъдат печелени от ценкочоковци. Е, в Благоевград имаше мажоритарни избори в два тура, които така бетонираха ГЕРБ, че даже не ги видяхме на балотажа“, написа той в своя Facebook. 

Според него след тях града ще се ръководи от достоен адвокатв лицето на Илко Стоянов, който е издигнат от политическа партия без мощни структури, основана само преди една година.

Жителите на този прекрасен български град на практика доказаха, че грам не ги интересуват прогнозите на социолозите, политолозите и всичколозите“, подчерта Трифонов, без да коментира нападките на Нинова. 

Кой е Илко Стоянов?

Илко Стоянов е познат на широката публика с краткия си мандат като депутат в 45-ия парламент. Преди да се кандидатира за кмет на града, той бе общински съветник в Благоевград от партията на Светослав Витков „Глас народен“. Стоянов обаче напуска съвета след като опита за иницииране на референдум в общината претърпява провал.

Преди това той е бил и зам.-кмет на община Петрич, докато тя се управлява от ГЕРБ. Интересен е фактът, че в негова подкрепа се обявиха СДС, въпреки че на парламентарните избори партията се явява в коалиция с ГЕРБ. „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова също го подкрепиха.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Jane 19:10, 05 юли 21

I Slavcho s Boko se pregarna,
i ot naroda svoi se toi otvarna.
Slavi sthe zatanesh v laina golemi,
no edva li za jalost sthe ti dreme,
zasthoto si edna dupka falshiva
i za demokraziq si ti prosto mnima.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама