Протест на търговци на зеленчуци срещу нова наредба на БАБХ

08:51, 10 юни 20 25 2145 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Търговци от Петричко излизат на протест срещу нова наредба в бранша, която по думите им, ги обрича на фалит. Прекупвачите на зеленчуци са се събрали на борсата в село Кърналово, за да изразят недоволството си, предава bTV.

Според новата наредба на БАБХ търговците на зеленчуци трябва да плащат за сертификат за пестициди. Издаването на този документ обаче е прекалено скъпо и се бави доста, казват протестиращите.

По 420 лева трябва да се платят за изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, тъй като има само две лаборатории в страната – в София и в Пловдив, обяснява протестиращият търговец Крум Груйков от Петрич.

Докато излязат резултатите, стоката стои заключена и се разваля, допълва Груйков.

Търговците недоволстват, тъй като не са им били признати и европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за плодовете и зеленчуците, внесени оттам.

Производителите трябва да плащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат и то при всяка нова беритба, която се счита за отделна партида.

“Таксите се определят от лабораториите, а не от новата наредба”, заяви Калина Милушева от БАБХ. Според нея няма проблем да се признават сертификатите, с които пристигат плодовете и зеленчуците от чужбина, ако те са издадени от сертифицирани европейски лаборатории.

“Целта на новата наредба е на трапезата на българина да има пресни и качествени  продукти”, каза още Милушева.

Протестиращите търговци и производители са категорични, че нямат нищо против тестовете на плодовете и зеленчуците им за пестициди, но искат това да става на разумна цена и да се извършва в рамките на деня от мобилни лаборатории, за да не се разваля стоката им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама