„Пирин пеллет“ ЕООД с акт от РИОСВ – Благоевград

14:00, 07 ное 19 / Общество 25 1238 Topnovini
1

Акт по Закона за чистотата на атмосферния въздух е съставен на „Пирин пеллет“ ЕООД, гр. Разлог за нерегламентирано изпускане на фини дървесни трици и прах от инсталацията за производство на пелети на дружеството в гр. Разлог. Нарушението е установено при проверка на РИОСВ – Благоевград, след публикация в медиите за замърсяване на въздуха от дейността на дружеството.

При проверката на място на 26 септември  са извършени контролни измервания на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от две изпускащи устройства на инсталацията, която работи в непрекъснат режим. Резултатите са показали спазване на нормите за допустими емисии по двата контролирани показателя - прахообразни вещества  и органични вещества, определени като общ въглерод. Установено е обаче,  че в резултат на повредено пречиствателно съоръжение и прекъсната връзка на аспирационната система на площадката, фините дървесни трици и прах се изпускат неорганизирано в атмосферния въздух. В резултат на това е замърсен терен с площ 280 м2 и дебелина на слоя дървесни трици и прах - 7-8 см. За отстраняване на неизправността на пречиствателното съоръжение, РИОСВ – Благоевград е дала предписания, които дружеството е изпълнило в срок.  

Според наказателните разпоредби на Закона за чистотата на атмосферния въздух, за допуснатото замърсяване, на дружеството ще бъде наложена имуществена санкция в размер от 500 до 5000 лв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани