Кметът на община Кресна подаде жалба до Главния прокурор заради опит за престъпна намеса в изборите

17:58, 25 окт 19 25 2914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на община Кресна Петър Петров изпрати жалба до Главния прокурор във връзка с дерегистрирането на 360 души от избирателните списъци за Местни избори 2019 г. в населените места от общината.

"Обръщам се към Вас с настоящата молба във връзка с предписание на областния управител на област Благоевград г-н Бисер Михайлов да бъдат дерегистрирани 360 лица от избирателните списъци в община Кресна", пише в жалбата си Петров. "През последния месец община Кресна стана арена на грозни сцени. Служители на полицейското управление в града и РУ на МВР - Сандански буквално тормозеха гражданите на общината- изсипваха се в къщите им, включително и в тъмната част на деня, и ги засипваха с въпроси, които нямат никакво отношение към проверката. Всякакви хора бяха принуждавани да подписват документи по петнадесет пъти, независимо дали са собственици на имоти, в които са регистрирани лица по настоящ адрес", добавя Петър Петров. Той пише още, че след като жителите на общината са се обърнали към медиите, проверките внезапно са спрели, но е започнал административен натиск от страна на областния управител на област Благоевград. 

В жалбата си Петър Петров заявява, че правото да избираш и да бъдеш избиран е висша демократична ценност и пристъпването към дерегистрация от избирателните списъци, без предоставяне на категорични доказателства за незаконосъобразност, е абсолютно недопустимо.

"Отказът на областния управител да ми предостави доклада за извършените проверки, въз основа на който е поискано лицата да бъдат дерегистрирани и отправянето на такова искане два дни преди изборите- по същество е директен опит за намеса в изборния процес", категоричен е Петров. В писмото си кметът на общината посочва още, че в община Кресна не са извършени никакви закононарушения във връзка с регистрация на лица по настоящ адрес и законът е спазен стриктно.

Припомняме, че през изминалите седмици служители на РУ Сандански правеха проверки на документите на жители на общината. Тогава кандидатът за кмет на общината и досегашен градоначалник Николай Георгиев и жители на общината обясниха, че тези проверки са абсурдни, защото живеят на адресите си, непознати хора не са виждали в града, а проверките се правят по време на предизборната кампания. "Избирателните списъци и регистрацията на гласоподавателите е извършена преди шест месеца и държавата имаше всички инструменти да провери кой и как се е регистрирал в този период, а не да го прави в седмицата преди изборите", каза тогава Георгиев.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама