12 оферти са подадени за инженер-консултант за интерконектора с Гърция

16:40, 10 юни 19 25 1476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12 фирми и обединения подадоха оферти за участие в конкурса за избор на инженер-консултант за изграждане на междусистемната връзка Гърция – България. Офертите бяха отворени публично днес в офиса на проектната компания ICGB, предаде БГНЕС.

В процедурата оферти подадоха: Обединение „МГВ Консултант“, Обединение TECHINT – COMPAGNIA TECNICA INTERNAZIONALE S.p.A. & TECHFEM S.p.A., Enereco S.p.A., TECHNIP ITALY DIREZIONE LAVORI S.p.A., Консорциум C&M-Asprofos-S Energy-Miks, ДЗЗД "Консулт Еврогаз", Консорциум „РИНА“, ILF Beratende Ingenieure GmbH, Консорциум „ТИБЕИ“, "Ти енд Ти Системи" СРЛ, Обединение "ВН газопровод Гърция-България" ДЗЗД, Обединение "ДжейВИ Интерконектор 2018".

САЩ: Интерконекторът с Гърция ще даде по-голяма енергийна сигурност на България

Ангажиментът включва оказване на съдействие на възложителя за реализацията на проекта по време на строителството до момента на пускане на газопровода в експлоатация, както и управление на всички свързани с проекта основни договори - включително договора за доставка на линейни тръби и договора за възлагане на работното проектиране, строителството и доставки. Прогнозната стойност на обществената поръчка се определя на обща сума от 8,45 млн. евро без ДДС.

Възлагането на обществената поръчка за избор на инженер-консултант е ключов етап от реализацията на проекта, тъй като е една от последните стъпки преди стартиране на строителните дейности.

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор

В края на юни България и Гърция подписаха споразумение за начало на строителството на газовата връзка между двете страни. Тръбата ще свързва националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" в близост до Стара Загора и с газопреносната мрежа на Гърция край Комотини. Проектът се реализира от смесено дружество с равен дял по 50% участие от двете страни.

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. кубически метра газ на година , а максималният до 5,5 млрд. на следващ етап. Планира се газовата връзка да бъде  въведена в експлоатация до 2020 г. Междусистемната газова връзка Гърция e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

Реализацията на проекта беше забавена, след като на два пъти конкурсът беше блокиран с жалби в Комисията за защита на конкуренцията. Първата жалба беше срещу обществената поръчка за инженер-консултант, а втората срещу процедурата за доставчик на тръби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама