Започват тържествата за годишнината от гибелта на Гоце Делчев

08:00, 03 май 19 25 1430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Гоце Делчев организира възпоменателно отбелязване на 116-та годишнина от гибелта на Гоце Делчев.

На 3 май от 11.00 часа на площад "Македония", пред паметника на Гоце Делчев, ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност. 

Тържествата на 4 май ще започнат в 12:00 часа на централния площад в града, където ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Гоце Делчев. Във възпоменателната церемония ще участва ръководството на община Гоце Делчев, представители на институции, политически партии и неправителствени организации, както и на учебните заведения в града.

По-късно, в 12:30 часа, в сервизния парк на бившия полк в Гоце Делчев ще бъде официално открит втори кръг от националния шампионат по планинско изкачване "Гоце Делчев" 2019.

Във връзка с провеждане на състезанието ще бъде затворен за движение пътя Гоце Делчев – Попови ливади, както следва:
На 4 май /събота/ във времето от 12:30 до 19:00 часа
На 5 май /неделя/ във времето от 8.30 до 15:00 часа.

Скопие

По повод годишнината оркестър на Камерна опера – Благоевград ще изнесе съвместен концерт с музиканти и артисти от Северна Македония от 19.00 часа в най-голямата концертна зала в Скопие. Участието на Камерна опера – Благоевград е по покана на Международна фондация за сътрудничество и културно съревнование Гоце Делчев, с председател Христо Христов. На концерта се очаква да присъстват официални представителни лица от  двете страни.

Варна

116 години от гибелта на Гоце Делчев ще бъде отбелязана във Варна с поредица от прояви, организирани от Македонското културно-просветно дружество в града. Ансамбалът за народни песни и танци „Гоце Делчев“ ще изнесе концерт на 3 май от 18 ч във Военноморския клуб (ДНФ).

Венци и цветя на паметника на революционера в Морската градина ще бъдат поднесени на 4 май от 11 ч. Половин час по-рано в Македонски дом (ул. „Солун“ №2) ще започне открит урок по родолюбие на тема "България и Македония - културно-историческо наследство". Доц. д-р Слави Славов от Института за исторически изследвания към БАН ще говори за Македония, като част от българското етническо, културно и духовно пространство, както и за казуса „Общо историческо минало“ на Република България и Северна Република Македония. Ще бъдат представени и различните теории за произхода на тракийските племена и българите от Древността до Великото преселение на народите. По време на проявата ще бъдат наградени победителите в конкурса за ученически разказ „Моята родова история“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама