Осиновиха всички щъркелови гнезда в гоцеделчевско село

17:40, 18 апр 19 25 1549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички щъркелови гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече са осиновени. На стълбовете под тях са поставени табели с осиновителите - местни жители и хора от цялата страна, представители на институции, предаде БНР.

Осиновяванията са част от инициативата „Осинови щъркелово гнездо“, реализирана от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Село Баничан се прочу преди три години с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение. В него живеят Пролетка и Изгрев. Гнездото им е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени.

Инцидент от преди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира природозащитни организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни и два и отзвук от далечна Япония.

Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама