Изграждат нова карантинна сграда в зоопарка в Благоевград

14:40, 19 мар 19 25 1114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова карантинна сграда ще бъде изградена в зоологическата градина в Благоевград. Това съобщи за БТА управителят на зоопарка д-р Крум Попниколов. В нея ще бъдат настанявани новопостъпили животни. Тук ще бъде отредено и място, където ще се изолират и обитатели на зоопарка в недобро здравословно състояние, поясни управителят.

Финансирането на новата карантинната сграда е предвидено в Инвестиционната програма на община Благоевград за настоящата година, след като проектът бе представен пред Общинския съвет и заложен в инвестиционния план на общината, а необходимите средства бяха предвидени в общинския бюджет за тази година.

''В картинно-изолаторното помещение ще се извършват прегледи и манипулации, ще се вземат кръвни проби и други материали за изследвания. Това е изолаторна мярка, която се прилага, за да бъдат предпазени животните, които се нуждаят от медицинска помощ, поясни управителят на зоопарка. Целта е да има индивидуален подход към тях и те да не бъдат дразнени от други животни. Карантинното изолиране се прави за спазване на всички законови изисквания'', каза още д-р Попниколов.

Зоопаркът разполага също с ветеринарно-медицински кабинет, оборудван с необходимата апаратура. Всички животни от различните видове имат индивидуални медицински досиета, в които се вписват направените прегледи, извършените обезпаразитявания, които са много важни, както и предприетите лечения. 

Здравословното състояние на животните, обитаващи благоевградския зоопарк, може да се каже, че е добро и се следи постоянно от специалисти, посочи д-р Попниколов. Най-често те страдат от травматологични наранявания, но има и случаи, когато някои са засегнати от заразни и паразитологични заболявания.

Животните се хранят по утвърдени хранителни дажби, а хигиенизирането на помещенията става ежедневно, разказа управителят на зоопарка. 

''Подобряването на условията в зоологическата градина се извършва поетапно'', добави д-р Попниколов. През последните години бяха изградени 5 нови клетки, включително клетката на мечките, на чакалите, вълците, лопатарите, припомни той.

''Извършени бяха и множество ремонтни дейности за обновяване на клетките и алейните пространства. Предстои да бъде извършен ремонт на част от клетките, като целта е да бъдат разширени. Така маймуните, лъвовете, дивата свиня, благородният елен и други диви животни, които имат нужда от повече пространство, ще се радват на нови, по-големи помещения'', увери управителят на зоопарка.

В зоологическата градина в Благоевград може да се видят в момента над 230 животни от 32 вида.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама