Адвокат на "Юлен": Жирардели осъзна, че в България не може да стои в сянка

14:00, 19 дек 18 25 2473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако държавата не се ангажира с окончателното решение на споровете около ски зона Банско, фактът, че Марк Жирардели е мажоритарен собственик на най-известния ни зимен курорт, няма да има никакво значение. Това заяви Петър Петров, адвокат на дружеството-концесионер и член на Управителния съвет на компанията пред БНР.

Процедурата по прехвърлянето на собствеността е продължала 4 години, каза Петров и обясни защо чак сега става ясно, че Жирардели е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. "Западната култура не предполага човек да се афишира като собственик. Дори за някои западни общества това е въпрос на много ниска култура – някой да парадира, че е собственик на нещо. Но тук той осъзна, че нещата са обърнати, че нашият манталитет е малко по-различен, и видя, че може би не е формален, но е някакъв чисто, как да кажа, психологически проблем пред развитието на ски зоната и реши да извърви тази стъпка и да се оповести", обясни адвокатът.

Инициативата за срещата с тримата министри в понеделник е била на Жирардели, каза още той. "Реално той инициира тази среща. А и тя беше част от вече планираните кръгове от срещи във връзка с преговорите по концесионния договор, така че двете неща съвпаднаха", допълни ПЕтров.

ТОй изтъкна и фактът, че всичко изградено в ски зоната и самия бранд "Банско" е държавна собственост, а концесията приключва след 13 години. "Рано или късно, ние ще трябва да направим нещо. Радваме се, че това го осъзнава и държавата, защото без реални стъпки в определена посока, развитието се спира. А ние нямаме кой знае колко продукти, които бихме могли да промотираме в международен план", коментира той бъдещето на курорта.

"Развитието на ски зоната носи позитиви на местната общност, на града и на цялата област. Ще продължаваме да настояваме за развитието на ски зона Банско", категорично заяви Димитър Русков – председател на Сдружението "Бъдеще за Община Банско", което в последните 6-7 години е инициатор на протестите срещу групата на природозащитниците, възпиращи възможността за нови инвестиции в ски курорта и срещу липсата на ясна политика и решение на държавата.

Изсветляването на темата за собствеността на дружеството-концесионер на ски зоната в Банско е важна заради високия обществен интерес и заради спекулациите на определени кръгове, смята кметът на общината Георги Икономов.

По думите му обаче името на Марк Жирардели не може да преодолее обективните проблеми, натрупани през годините, които държавата трябва да реши и то не само за Банско. От думите на Икономов става ясно, че звездата на световните ски държи 80% от дяловете в "Юлен", но общината не е променила своето дялово участие.

"Марк Жирардели като съдружник е изключително полезен, защото той от години е рекламното лице на Банско. Това е човек, който промотира Банско пред света и човекът, който може би най-много разбира от ски. Каквито и инвестиционни намерения да има занапред Марк, а той има яснота и виждане как трябва да се развие курортът, което разбира се тръгва от втората кабинка, докато не се мине през решение на МС и оттам да се даде одобрение, не виждам за какво трябва да говорим", каза кметът. Той е категоричен, че неяснотите трябва да бъдат изчистени, за да се спре с различните тълкувания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама