Благоевград отбеляза 109 години от рождението на Никола Вапцаров

15:00, 07 дек 18 / Култура 25 1789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Oбщина Благоевград отбеляза 109 години от рождението на Никола Вапцаров. На тържествения ритуал присъстваха заместник- кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева, представители на областната администрация, на учебни заведения, културни институти, граждани и ученици.  Церемонията по полагане на цветя в знак на признателност се състоя днес пред барелефа на Никола Вапцаров, на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“.

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942) е български поет, чието творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров „Моторни песни“ излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици. Вапцаров сътрудничи на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от идеите на македонизма.  През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.

Днес името на Вапцаров носят организации, училища, читалища и много други. Стихотворенията му са преведени на над 90 езика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама