Наркообразуващи култури се отглеждат във всички села в Петричко

16:45, 21 сеп 18 25 1455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приоритет на полицията в Благоевград е борбата с наркотиците. Наличието на няколко граници в района прави територията атрактивна и за залесяването на наркообразуващи култури, обясниха от МВР пред БНР.

От ведомството отчетоха като успешна и акцията през август, когато няколко звена на МВР с хеликоптер облитаха по въздух и проверяваха по земя планината Беласица и подгорието в Петричко. За съжаление, продължава практиката да се засажда канабис в държавни горски територии, за да се избегне персонална отговорност,  съобщи Димитър Кръстев – заместник-директор на полицията в областния град. 

„Няма как нашата територия да не е  атрактивна за лица и отделни групи, които се занимават с такава дейност, в това число е и засяването и отглеждането на наркообразуващи култури. Горе-долу от около един месец специализирана полицейска операция. Хеликоптерът страшно много ни помага при откриване на тези култури, които са засети обикновено в Държавен горски фонд и винаги на отдалечени труднодостъпни места. Това се прави именно за да може да се отдалечи субектът  на инкриминираното деяние от конкретното престъпление. Затова е толкова трудно да се стигне до реален извършител, който да е задържан на засята нива с канабис. За всяка една намерена нива с канабис се образува досъдебно производство“

Голям е процентът на хората във високопланинските села с присъди, съобщи още Димитър Кръстев.

„Както се шегуваме с колеги, имаме повече хора задържани и разобличени, отколкото нямаме. Имам предвид от живущите в района. Голям е процентът на хората, които са получили вече присъди за засяване и отглеждане на наркообразуващи култури. Тук критерият не е възрастта, а кой вече не е хващан за такова нещо, за да може да вземе условната присъда той, защото, ако признаеш и втори път те хванат, условната присъда става ефективна“.

Наркообразуващи култури се отглеждат във всички села на територията на община Петрич, както и селата, които се намират в подножието на Беласица планина. Преди началото на специализираната операция органите на реда са събрали суха маса канабис от 55 кг 440 гр и около 2 тона зелена маса - 1067 стръка канабис, изтъкна Кръстев: 

„При тази стилизирана полицейска операция, която беше проведена, са открити са унищожени 5393 броя растения с тегло 20 842 кг. Ние разреждане тази дейност като добре организирана дейност както от организирани престъпни групи, така и от отделни лица. Със сигурност тази дейност не се извършва просто от някои заблудени баби и възрастни хора или местни хора, които не знаят какво правят“.

Данните, които представи Димитър Кръстев, са актуални към 31 август.

Телефонните измамници са проблем в цялата държава, в Благоевградско няма обособен контингент, който да се занимава с извършване на такава дейност, но:

„Ние задържаме предимно мулетата, както ги наричаме – тези, които взимат парите реално от заблудените хора“.

Най-ефективна за телефонните измамници е схемата, в която те се представят за мними полицейски служители,  подчерта заместник-директорът на полицията в Благоевград и отново изтъкна:

„Полицията не събира пари, за да финансира дейността си по противодействие на телефонните измами, нито да взема подкупи, за да спаси някой от наказателно преследване“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама