Куркуминът като част от хранителния режим

16:25, 18 юни 24 / Свят 25 2265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравословният начин на живот е нещо, към което всички се стремим, но заради огромното количество информация и противоречивите сведения, много хора не знаят кое е всъщност здравословно и кое - поредната измислица. Хубаво е, когато попаднем на нов продукт, да се информираме правилно как и за какво точно помага, за да не хабим излишно време и средства в неща, които по никакъв начин не влияят на здравето ни.

В тази статия ще съсредоточим вниманието си върху активната съставка куркумин и ползите, които носи за тялото и организма. Ще ви помогнем с точната и правилна информация, за да сме сигурни, че след прочитането на следващите редове, ще бъдете напълно наясно какво представлява куркумина, за какво и как се използва и как да извлечете максимална полза от него.

Източник на изображение: FreePik.com

Какво представлява куркуминът?

Куркуминът е естествено съединение, което се съдържа в куркумата. Широко разпространена и използвана в традиционната индийска кухня, куркумата е подправка доказала многобройните си полезни свойства за организма, които идват точно от куркумина.

Известен е с мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и е използван в индийската и китайската медицина в продължение на хиляди години за лечение на различни заболявания, както и превантивно.

Интересен факт е, че точно куркуминът придава на куркумата характерният и жълт цвят и представлява около 5% от състава на подправката.

Ползи за здравето

Куркуминът се усвоява слабо от организма, ако го приемаме директно чрез куркумата, но когато се извлече и се постави във формулата на хранителна добавка, се получава продукт с много по-голяма усвояемост и силно действие върху организма. Това е и начина да се извлекат максимално ползите от него. Сред продуктите на ForLife ще откриете подобни предложения, които ще ви помогнат да извлечете максимална полза от приема.

Ето и какви са ползите за организма от приема на куркумин. 

  • Противовъдпалителни свойства – Куркуминът блокира и предотвратява всички фактори, които играят роля във възпалителните процеси в тялото. Полезен е за намаляне на симптомите при хронични заболявания, като например артрит, сърдечносъдови заболявания и диабет.
  • Антиоксидантни свойства – Мощните антиоксидантни свойства на куркумина помагат на организма да се справи със свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които причиняват увреждания на клетките и допринасят за стареенето и развитието на различни заболявания.
  • Подобряване на мозъчната дейност – Куркуминът доказано увеличава нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), който играе важна роля в растежа и поддържането на невроните. С приема му се подобрява когнитивната функция на мозъка и се намалява риска от когнитивни заболявания като Алцхаймер и депресия.
  • Поддържане на добро съррдечно здраве – Куркуминът подобрява ендотелната функция на кръвоносните съдове, като по този начин укрепва здравето на сърцето и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Ползите от куркумина за здравето ви са много. Хранителна добавка с високо съдържание на куркумин, като например Куркумин капсули, които се предлагат във ForLife, ще укрепят общото ви здравословно състояние и ще ви помогнат да се чувствате здрави и изпълнени с енергия през цялото време.

Как да включите куркумина в диетата си

Куркуминът може да бъде вкаран в диетата бързо и лесно и без избишни притеснения. Няма никакви сведения куркумата, или съдържащият се в нея куркумин да имат каквито и да е неблагоприятни ефекти върху тялото и организма, така че употребата на куркумин би могла единствено да помогне.

Ето няколко начина да въведете в диетата си куркумин:

  • Под формата на подправка – Това е най-лесният начин да приемате куркумин, но както вече споменахме по-горе този начин е и най- неефективен, поради ниското усвояване на куркумина от организма. Въпреки всичко, добавянето на куркума към различни ястия и напитки със сигурност няма да навреди и част от куркумина все пак ще бъде усвоен от организма.
  • Хранителни добавки с куркумин – Хранителни добавки, като Куркумин капсули, или куркумин плюс черен пипер капсули, предлагани от ForLife, ще помогнат на тялото ви да усвои максимално съставката и ще има максимален ефект върху цялостното ви здравословно състояние.
  • Златно мляко – Това е традиционна индийска напитка, съдържаща куркума, мляко, мед и черен пипер. Златното мляко е не само вкусно и приятно за консумациа, но и предлага огромни ползи за общото здравословно състояние.

Както сами се убедихте, куркуминът е истинско съкровище за организма с противовъзпалителните си и антиоксидантни ефекти върху организма. С негова помощ, качеството на живот се подобрява осезаемо. Мозъчната функция се подобрява, усещате се по-енергични и с приповдигнато настроение.

Хранителните добавки с куркумин са ценен съюзник за успешно поддържане на здравословен начин на живот и оптимално общо състояние на тялото и духа.

Снимка: PIXABAY/sarahisaghost

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама