Община Силистра подкрепя пострадалите и техните близки за качествен живот след инсулт

12:35, 11 май 23 / Регионални новини 25 437 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Община Силистра се присъединява към нарастващия брой български общини, подкрепящи каузата. Представяме съвместна инициатива на нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия. На 9-ти май стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи.

Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.silistra.help

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

Нашата община ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!

Община Силистра застава отново зад пострадалите от инсулт и техните близки, като се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“ по повод 9.05.2023 г. – Европейския ден за информираност за инсулта.

Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството на общината успешно си партнира в последните две години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество. През тази година в Европа, кампанията преминава под надслов „Живот след инсулт“. Темата е израз на общите усилия на Континента, обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми, в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Кампанията се реализира в страната със съдействието на българските общини. За първи път, Националната кампания има своя столица – Велико Търново. Там се проведе молебен за пострадалите от инсулт и се откри изложбата „Животът след инсулт може да е съзидателен“.

Въпреки, че в страната инсулта получава повече внимание през последните години, продължава да липсва надеждна статистическа информация и анализ, като отправна точка за ефективна борба с инсулта. Независимо от това, могат да бъдат посочени някои данни, цитирани от Асоциация за инсулт и афазия, според които в страната през последните години се регистрират 45 000 случая годишно.

Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ.

Отнесени данните на 100 000 души, можем да споделим, че изоставаме средно с над два пъти спрямо други европейски страни. Това говори за недостатъчна работа свързана с първичната профилактика. Поради тази причина нашата община заедно с Асоциацията за инсулт и афазия предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три:

– Увисване на ъглите на устата;
– Изтръпване и слабост в едната ръка;
– Нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

В обсъжданията на наболелите обществени проблеми в нашата община присъства темата за недостиг на квалифицирана здравна помощ при инсулт. За съжаление, независимо, че в страната са налични специализирани звена (т.нар. stroke units), продължаваме да страдаме от недостатъчно достъпна качествена здравна грижа в острата фаза на инсулт.

В тази връзка от Асоциацията за инсулт и афазия напомнят, че в момента по тяхна инициатива се работи по Национален план за бора с инсулта. В допълнение очаквано положително въздействие върху негативната статистика се очаква от реализацията на мерки по Плана за възстановяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 специализирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на спешна помощ, а в момента се работи и по ново специализирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се извършва бързо и точно насочване на пациент с инсулт.

Към гореспоменатото трябва да се добавят добрите новини свързани с нови медицински технологии и методи на лечение, с чиято помощ все по-бързо и по-точно се провежда лечение на острата фаза на инсулта.

Така, базирайки се на данните за 2021 г., приблизително 40 000 българи започват своя живот след инсулт. Към момента, по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация и терапия.

В рамките на Националната кампания „Живот след инсулт“ нашата община напомня, че предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт следните общински и социални услуги:

1. Дом за пълнолетни лица с физически увреждания – Социалната услуга осигурява задоволяване на базисните потребности на потребителите, както и техните индивидуални потребности, чрез следните дейности: здравни, образователни, рехабилитационни, социално включване, осигуряване на информация, консултация, посредничество и подкрепа, отдих и осмисляне на свободното време, усвояване/поддържане на умения за самостоятелен живот, участие в живота на общността, работа с близки и роднини.

2. Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания – Социалната услуга осигурява задоволяване на базисните потребности на потребителите, както и техните индивидуални потребности, чрез следните дейности: здравни, образователни, социално включване, осигуряване на информация, консултация, посредничество и подкрепа, отдих и осмисляне на свободното време, усвояване на умения за самостоятелност, участие в живота на общността, работа с близки и роднини.

3. Център за социална рехабилитация и интеграция – Услугата включва разнообразни консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социалните умения, както и обучение за водене на самостоятелен начин на живот.

4. Асистентска подкрепа – Предоставяне на ежедневна почасова подкрепа в домашна среда за самообслужване, движение и придвижване, изпълнение на ежедневни и домакински дейности и комуникация.

5. Лична помощ – Предоставяне на ежедневна почасова подкрепа в домашна среда, помощ за поддържане на лична и битова хигиена в жилищните помещения, обитавани от потребителите, придружаване до детско или учебно заведение, болнично заведение и др.

6. Грижа в дома – Здравно-социалната услуга „Грижа в дома“ е разкрита по Проект на Община Силистра „Грижа в дома – Община Силистра“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, финансирана от Европейския социален фонд. Осигуряване на подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Предоставяне на почасови услуги за лична помощ на нуждаещи се лица, почасови услуги в подкрепа на социалното включване и почасови здравни услуги.

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама