Борисов да си даде имунитета, ако наистина няма притеснения по „Барселонагейт“

06:52, 01 юни 23 / Политика 25 1951 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Борисов да си даде имунитета, ако наистина няма притеснения по „Барселонагейт“. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България в „Денят с Веселин Дремджиев“.

„Спомням си Христо Иванов и всички лидери на ДБ и ПП казаха, че случая „Барселонагейт“ ще бъде заметен под килимчето, както сме свикнали да го наблюдаваме. В момента именно от тях се предлага вариант да се направи анкетна комисия, за да не се даде имунитета на Борисов. Защо, ако ти си невинен“, попита лидерът на Републиканци за България.

Той препоръча на Борисов да си даде имунитета както правят всички политици, от времето от когато ГЕРБ е в парламента от 2009 г.

 „В момента излиза, че Борисов ще бъде изключение. Това е още едно доказателство, че Борисов мисли само за себе си, защото вчера има повдигнато обвинение на кмета на Стамболийски, днес на кмета на Варна. Имаше ли подобни шпалири, които да се правят в съответните прокуратури, и дали Борисов и ГЕРБ застават зад тези кметове“, попита Цветанов.

По думите му Борисов прекара най-сериозните проекти, които обслужиха режима на Путин. Смятам, че Борисов и Путин и до ден днешен биха могли да си партнират, въпреки неговата евроатлантическа насока, която той изразява публично. „Винаги трябва да има хронология на събития, за да направиш подобен извод. Връщам се в случая „Скрипал“, случая с Емилиян Гебрев и случаят с „Турски поток“, който беше реализиран на територията на страната като съвсем друго съоръжение, а не това което имаме днес.  Изхарчени  бяха 3 млрд. лв. на българския данъкоплатец, Обслужвайки режима на Путин, заобикаляйки Украйна, прекъсвайки старата тръба за 1 млрд. 300 млн. лв. , които трябваше да получи страната ни до 2029 г., гарантирани пари“.

По темата с тандемът Пепи Еврото и Борислав Сарафов Цветанов заяви, че го е видял с очите си, когато  е трябвало за първи път да отиде в следствието. 

„След това Борислав Сарафов правеше изказвания по телевизиите обвинявайки ме мен, казвайки неща, които не са допустими от прокурор, преди да е приключило следствието“.

Взаимоотношенията между Алексей Петров и Бойко Борисов Цветанов коментира като добри приятели в миналото, в настоящето и в бъдещето, които имали съвместни бизнеси. „А затова какво са правили, те сами трябва да кажат“, каза председателят на Републиканци за България.

Той коментира, че Гешев демонстрира една активност, която получава някаква подкрепа от Антикорупционния фонд. Видеото, което излезе днес с бившата жена на Пепи Еврото – също.

 „Делян Добрев е човекът, на Борисов, който той реабилитира във времето, когато аз си тръгнах от ГЕРБ“, добави Цветан Цветанов.

Той се обърна към стойностните членове и симпатизанти в ГЕРБ какво съвместно могат да направят, защото това което се случва не е нормално и че са опорочени ценностите, които са били при създаването на ГЕРБ 2006 г.

„Всички тези скандали, схеми и корупционни механизми, които са изградени. Когато бях министър на вътрешните работи системата за сигурност, работата и координацията между министерствата бяха на принципна основа, работейки за държавата. Идването на Румяна Бъчварова в МВР създаде това, което наблюдаваме и днес“.

„Това, което президентът Радев прави и начинът, по който връчи втория мандат, е недопустимо, защото той има конституционни задължения и няма основание да коментира дали мандатът трябва да бъде изпълнен, коментира още Цветан Цветанов. Той обаче е убеден, че дори да се иска импийчмънт, каквито заявки се чуват в НС, той няма да мине.

Цветанов припомни и как Румен Радев се появи на политическата сцена: „За да стане Радев президент Борисов застана зад Цецка Цачева, която не желаеше да бъде кандидат, защото усещаше, че няма да бъда избрана. Борисов, до август месец беше с нагласа евентуално, той да бъде кандидат за президент и това беше лесен вариант за стратегията, която може да направим в кампанията. Но септември месец, това бяха 5 дни преди окончателното обявяване на кандидатите, беше сложена Цецка Цачева“.

На въпрос от водещия означава ли това, че Борисов е издигнал неизбираем кандидат, за да подкрепи Радев и да излезе сметката на Решетников, Цветан Цветанов отвърна: „Борисов в управленските си мандати успява да удовлетвори желанието и това, което искат да чуят от Русия“.

Цветанов припомни още, че всички шефове на служби са назначени с подписите на служебните министри и запита защо за времето, в което Кирил Петков управляваше с редовен кабинет, не направи промени, за каквито се говори в изтеклите преди дни записи.

Бившия вътрешен министър обаче е категоричен, службите ни не са „пробити“, защото това щеше да е поставено на дневен ред от партньорските структури.

При въпрос краде ли Радев избиратели от ГЕРБ и има ли в тази партия много „копейки“, Цветанов бе категоричен, че избирателите не са някакви крепостни селяни и сами решават.

„Аз не вярвам на модела „Борисов“, но вярвам на стойностните и качествени членове и симпатизанти на ГЕРБ“, заяви Цветан Цветанов.

Председателят на Републиканци за България коментира също дали трябва да бъде забранена партия „Възраждане“ заради пост на Костадин Костадинов с призив за „избиване до крак“. Цветанов каза:

„Не смятам, че има правно основание да бъде забранена. Но това, което препоръчвам към всички евроатлантически партии - бъдете принципни, бъдете последователни и недейте да правите грешки след грешки, за да може да провокирате подобно поведение, а „Възраждане“ да расте. Вие ползвате евроатлантизма като клише без съдържание!“

По думите на Цветанов, по-добре е да има правителство, но по-вероятно е да няма, защото всяка от политическите формации ще опитва да минимизира щетите от едно съвместно управление. „Не знам как ще гласуват Кирил Петков и Бойко Рашков, когато трябва да се гласува за имунитета на Борисов“, каза още той.

Цветанов допусна, че ГЕРБ и ПП-ДБ може да са водили разговори и за местните избори.

„Не изключвам възможността да има някъде и ротационно прехвърляне на кметове. Защото София, предполагам, че Борисов вече е отписал, Пловдив също, във Варна ще се бори, но това, което се случва в момента с Иван Портних и с други фактори, които са помагали в изборния процес с тези 10 000 преференции, нещата изглеждат по съвсем друг начин – трябва да се заложи на нещо чисто ново. И кметът на Бургас не съм сигурен дали въобще ще се кандидатира, защото доколкото знам, неговата нагласа е вече да не участва в местни избори, но натискът от Борисов сигурно ще бъде голям“.

ПП „Републиканци за България“ ще се регистрира и ще участва в предстоящия местен вот, заяви отново Цветанов.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:00, 04 юни 23

Борисов е МЪЖ,а ти си ПЛЮНКА!ТОЙ КАЗА:С ЦВЕТАНОВ СМЕ БИЛИ КАТО БРАТЯ И АЗ ЛОША ДУМА ЗА НЕГО НЯМА ДА КАЖА! А ТИ САМО ПЛЮЕШ!КОЙ СИИИИ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама