При тази конфронтация между ГЕРБ и ПП няма как да има здрава среда за парламентаризъм, реформи и устойчивост на държавата

08:25, 28 май 23 / Политика 25 2252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При тази конфронтация, при това противопоставяне, което има при двете основни партии няма как да има здрава среда за парламентаризъм, за реформи и устойчивост на държавата и хоризонт на всички нас. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в „Говори сега“ по БНТ.

Той определи ситуацията в страната ни като липса на държавност и липса на ефективност в институциите.

„Живеем в една изключително тежка политическа криза от 2020 г., от протестите, които бяха срещу управлението на Борисов. Нямаме никаква стабилност. Имаме един изключително кратък кабинет с премиер Кирил Петков, всичко останало е служебен кабинет. Всичко това води до отслабване на ефективност и носене на отговорност от съответните представители на институциите. Политическата класа се заиграва с всички, за да получи парламентарен резултат“, даде пример Цветанов.

„ Аз не съм допускал, че разговор, който беше представен преди ден от Радостин Василев, че това е разговор на един кръг от хора, които представляват една формация и трябва да взимат важните и стратегическите решения за страната ни в едно управление. Аз видях едно задкулисие и как с „ала-бала“ към президента е „ала-бала“ и към българските граждани. Не мога да повярвам, че ще правиш коалиция с Бойко Борисов, само да го държиш за 6 месеца, за да бъде извършена съдебната реформа  и след това да си действат по начина, по който смятат, че трябва“, заяви председателят на Републиканци за България.

България е суверенна държава, има своята национална сигурност и специалните служби визирам - ДАНС е контра разузнавателна служба и трябва да противодейства за евентуални подобни влияния на територията на страната ни. Това, че сме съюзници на НАТО и всички международни структури в системата за сигурност това е задължително, когато правиш международни операции и трябва да реализираш определени цели съвместно с тях. Но не и от вън да се намесват в назначенията в сектор „Сигурност“.

„Много са политиците в България, които смятат, че когато споменат определено посолство това им носи някакъв политически дивидент. Но по този начин те само злепоставят даденото посолство и рушат доверието на този евроатлантизъм, който вече се използва повече като клише без да има някакво съдържание“, подчерта Цветанов.
 

По думите му,  коментирайки записа от съвета на ПП, не е нормално да се казва, че 90% от местната власт си я отписал от предстоящите избори и че 7-10% от тези, които гласуват са интелигентни.

 „Аз мога да кажа, че има 65% негласуващи и от тях има много повече интелигентни, знаещи и можещи хора, но те са отвратени от това, което наблюдават в реалния политически живот на страната“.

Цветанов припомни, че е заявил, че Мария Габриел ще бъде употребена и това го виждаме днес в реалната действителност.

Той изтъкна, че всички изтъкват безспорните и качества, и какво по-хубаво от това да имаш такъв човек в ЕК и да се чува гласът на България по важните приоритети – Шенген, еврозона, Плана за възстановяване и устойчивост и европейското финансиране.

Цветанов поиска да му кажат какво има като отношение за голямата политика един кмет на малко населено място, или на една малка община. „Там хората избират авторитети – мажоритарен избор и всеки, който има възможност да има такива представители в местната власт, това му гарантира да има един гръбнак за хоризонтално покритие в страната и успешно участие в национални избори“.

„Когато имаш силен парламент, силно парламентарно мнозинство или силна опозиция, това е невъзможно да се случи с МВР. Никой няма да си сложи главата в торбата, при една такава конструкция на един действащ и функциониращ парламент“, коментира Цветанов по темата как ПП биха сменили и контролирали шефовете на МВР по време на предстоящи избори.

„Липсва всякаква етичност, всякаква откритост, за която ни се говореше през всички тези месеци и години, и обществото ще бъде много по-объркано от всичко това, което се случва. Никога не съм си позволявал да говоря, че трябва да се заиграем с този или онзи и да го държим в някакъв формат. Трябва да договаряме или сме договаряли с някакви посолства или посолство за кадрови смени в националната ни сигурност. Аз смятам, че това са абсурдни неща и нахъсването на избирателите става, когато им дадеш какво можеш да направиш“, подчерта Цветанов.

Попитан ще запази ли поста си главният прокурор, Цветанов заяви: „Всичко зависи от това как ще гласуват във ВСС и коя ще бъде процедурата, която ще бъде осигурена с новите процедури в НПК. Защото една процедура, която е стартирана остава по стария ред да бъде приключена. Но сега в момента всичко е възможно. Смятам, че ако има гласуване, не изключвам възможността главният прокурор да остане такъв и да продължи да изпълнява своите функционални задължения“, добави политикът.

„Освен криминални убийства, не изключвам възможността да има и други, които да бъдат с политически елемент. Това, което наблюдавам и начинът по който зам.-главният прокурор заплашва главния, а Радостин Василев е получил заплахи, след като е обявил, че ще даде тази пресконференция и брифинг“.

Цветанов определи ситуацията като изключително тежка и сложна.

Според него след убийството на Красимир Каменов-Къро не са изключени убийства у нас, които да съдържат и политически елемент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама