Партиите се блокират взаимно, обществото ще плати цената

04:58, 27 апр 23 / Политика 25 1855 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
ГЕРБ-СДС поиска от ПП-ДБ да им представи състав на кабинет до 1 май. 
 
Искането на ГЕРБ-СДС е безсмислено. Няма как преди да е връчен първият проучвателен мандат и да видим дали ще бъде изпълнен, първата сила да поставя условия на втората. Не виждаме съдържание в разговорите им. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в Денят ON AIR.

По думите му 6 месеца ще бъдат напълно достатъчни двете коалиции да изпълнят законодателния пакет във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и да приемат бюджет. 

„При такава политическа конфронтация и неразбиране от политиците за отговорността, която носят, обществото ще плати цената. Никой не говори по същество - какво ще се случи с Плана за възстановяване и устойчивост, защото от 4 млрд. за миналата година получихме 2,5 млрд. Обявяват ги като заслуга на служебния кабинет, но това не е така“, заяви Цветанов.

Според него, ако президентът ускори връчването на мандатите, но не даде възможност за толеранс, то това автоматично означава, че отиваме на избори.

„Ако имаме предсрочни парламентарни избори преди местните, това означава, че и малкият авторитет на местната власт ще бъде пропилян и загубен. В случай, че от една кампания се влезе веднага в местните избори, ще стане катастрофа“, смята Цветанов.

Той прогнозира, че дори и след потенциални следващи избори няма да бъде намерен изход от политическата криза, от което ще загубят всички политически партии. 

Цветанов е на мнение, че към момента формациите в НС взаимно са се блокирали и трябва да направят компромис

„По-разумно е политическите лидери да останат в Народното събрание, защото групите им не са достатъчни да подкрепят правителство и да могат да формират устойчиво мнозинство“, подчерта Цветанов.

Лидерът на Републиканци за България беше категоричен, че „местните избори ще са гръбнакът на стабилността“. Той акцентира върху това, че трябва да има нови парламентарни избори, но след местния вот, тъй като ЦИК няма да се справи с организацията.

Цветанов изрази мнение, че  съдебната реформа „по начина, по който я възприема всяка една от партиите, няма да се случи”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама